Constantin Stoica (BOR): Biserica se duce la enoriaşii care suferă, nu la manifestaţia de stradă

Biserica Ortodoxă Română a reacţionat după ce a fost acuzată că niciun preot nu a venit la clubul Colectiv să se roage pentru victimele tragediei. Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR, a precizat, luni, că preoţii au fost alături de familiile aflate în suferinţă. Mai mult, Patriarhul Daniel s-a rugat la Sfânta Liturghie, acolo unde "rugaciunea este mai eficientă" şi că acesta nu a mers la locul tragediei pentru că nu a căutat să facă nişte "jocuri de imagine".

02 nov. 2015, 18:18
Constantin Stoica (BOR): Biserica se duce la enoriaşii care suferă, nu la manifestaţia de stradă

Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a declarat, la România TV, că preoţii nu puteau merge „neinvitaţi” la locul tragediei, la clubul Colectiv, unde era o „manifestaţie de stradă”. Cu toate acestea, părintele susţine că mai mulţi preoţi au fost alături de oamenii aflaţi în suferinţă pe patul de spital. 

Duminică, la Sfânta Liturghie au fost introduse rugăciuni speciale pentru vindecarea celor care suferă pe patul de spital şi a celor care au murit. O slujbă de pomenire se oficiază în biserică la Sfânta Liturghie, la casa familiei în necaz, la mormântul celui care a trecut la Domnul sau la o troiţă. Aceasta se face la solicitarea familiilor celor răniţi. Biserica propune, dar nu impune. În spitale, preoţii de spital sunt în activitate permanentă de sâmbătă. În după-amiaza şi seara zilei de duminică, preoţii noştri au fost împreună cu familiile celor care sufereau pe patul de spital. În faţa clubului au fost participanţi la acel miting. Dacă unul dintre cei prezenţi acolo ar fi mers 50 de metri la prima biseriă, un preot ar fi venit şi acolo. Acolo nu putea să vină un preot neinvitat. Biserica se duce la enoriaşii care suferă, nu la manifestaţia de stradă. Preoţii au fost alături de familiile celor care erau în suferinţă. Familiile celor decedaţi au mulţumit preoţilor noştri pentru implicare„, a declarat preotul Constantin Stoica.

Citeşte şi EROII de la clubul Colectiv, DECORAŢI post-mortem de Klaus Iohannis

Mai mult, purtătorul de cuvânt al BOR a precizat că Patriarhul Daniel s-a rugat la Sfânta Liturghie atât pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă, cât şi pentru cei răniţi. Acolo, „rugăciunea este mai eficientă”, nefiind importante acum nişte „jocuri de imagine”.

Şi sâmbătă şi duminică la Sfânta Liturghie, Părintele Patriarh Daniel s-a rugat şi pentru adormiţi şi pentru cei de pe patul de spital. E mai important ca el să fie la Sfânta Liturghie, acolo e rugăciunea mai eficientă. Nu sunt importante acum, când vorbim de compasiune, jocurile de imagine. Biserica e acolo unde trebuie să fie. Părintele Patriarh alege să se roage în taină şi să viziteze discret pacienţii, atunci când pacienţii o să ajungă în saloanele obişnuite. E felul de a fi al Patriarhului”, a declarat Constantin Stoica.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a precizat, la Europa FM, că au fost preoţi prezenţi la locul tragediei, dar cu discreţia necesară şi că informațiile apărute pe Internet nu fac nimic altceva decât să denigreze imaginea Bisericii.

Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. Care este starea victimelor internate la Spitalul de Arşi. Ce spun cei care pot vorbi

„Cele 30 de familii care şi-au pierdut un membru vor primi un ajutor financiar din partea Patriarhiei Române şi din partea Episcopiei Bucureşti. Fiecare parohie din Bucureşti, dar şi cele din ţară unde vor ajunge cei decedaţi în urma incendiului vor primi asistenţă spirituală-socială. În primul rând au fost acolo preoţii de la mănăstirea Radu Vodă care se află cel mai aproape de locul tragediei. Acest lucru se face cu discreţia necesară”, a declarat Constantin Stoica, la Europa FM.

Patriarhia Română: Nicio familie a persoanelor decedate nu a solicitat slujbă de pomenire în fața clubului

Nicio familie a persoanelor decedate nu a solicitat slujbă de pomenire în fața clubului Colectiv în cele trei zile de la tragedie, precizează Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Nicio familie a persoanelor decedate nu a solicitat o slujbă de pomenire în fața clubului Colectiv în cele trei zile de la tragedie. În schimb, familiile acestora au solicitat oficierea de slujbe de pomenire ale decedaților la biserica Sfântul Nicolae — Broșteni (situată la 100 metri de club), precum și la alte biserici din București unde sunt depuși decedați (bisericile Vatra Luminoasă, Iancu Nou Bălăneanu, Delea Veche, etc.). Astfel, o slujbă de pomenire a celor trecuți la Domnul în urma incendiului de la clubul Colectiv a avut loc la biserica Sfântul Nicolae — Broșteni și în această seară de luni, de la ora 18.00″, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.

Citeşte şi Alin Anastasescu, unul dintre patronii Club Colectiv, a fost REŢINUT

Precizările Patriarhiei Române au venit în contextul discuțiilor din spațiul public referitoare la o slujbă de pomenire la clubul Colectiv din București pentru victimele incendiului din seara zilei de 30 octombrie.

„În spitalele din București, preoții de caritate din Capitală se roagă pentru toți pacienții în capele, iar, la solicitarea rudelor pacienților, asigură acestora asistență religioasă și consiliere spirituală personală (în unele cazuri a fost refuzată prezența preotului lângă pacient), Biserica respectând astfel convingerea religioasă a fiecărei familii îndoliate sau îndurerate”, se mai arată în comunicat.

Mai mult, părintele Constantin Stoica a precizat că mai mulţi preoţi vor merge de joi la Centrul de Hematologie pentru a dona sânge.

Citeşte şi Arhiepiscopul Ioan Robu: Să ne fie ruşine nouă tuturor, guvernelor, instituţiilor statului, bisericilor VIDEO