CONSULTĂRI la Cotroceni. Iohannis a discutat cu partidele. PACTUL pentru Apărare va fi semnat marţi

Klaus Iohannis a avut, luni, consultări cu partidele politice, pe tema bugetului pentru Apărare. Au fost primele consultări pe care Iohannis le-a demarat de la preluarea mandatului. Spre deosebire de Traian Băsescu, Iohannis a ales un alt cadru de desfăşurare a discuţiilor: la masă, faţă în faţă cu reprezentanţii partidelor. "E de o sută de ori mai bine ca înainte", a comentat Victor Ponta. Liderii politici care au ieşit de la consultări au anunţat că se va semna un acord politic. 

12 ian. 2015, 08:06

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vizează încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

UPDATE 15.20 Președintele fondator al PP-DD, Dan Diaconescu, a declarat că partidul său este de acord cu propunerea președintelui Klaus Iohannis de a se aloca cel puțin 2% din PIB pentru Apărare iar acest lucru ar trebui să înceapă din 2016. El a adăugat că PP-DD a propus formarea unui guvern de uniune națională, în care să fie reprezentate toate partidele politice din Parlament, în funcție de procentul obținut la alegeri.

„Formarea unui guvern de uniune națională pe de o parte ar mulțumi întreg electoratul, scindat după alegerile din noiembrie, pe de altă parte ar duce și la stârpirea migrației parlamentare, ar duce la refacerea dreptății în Parlament. Știți bine cazul PP-DD, care a adus 68 de oameni în interiorul Casei Poporului și de acolo foarte mulți dintre ei au migrat către alte forțe politice„, a afirmat Diaconescu.

Președintele fondator al PP-DD a precizat că a mai vorbit cu președintele despre actele de corupție care, susține el, s-ar produce în Parlament.

UPDATE 15.00 Liderul grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a apreciat luni că este bine să existe un acord predictibil în ceea ce privește finanțarea Apărării, arătând că ar fi bine ca această predictibilitate să se regăsească și în ceea ce privește personalul din Armată.

UPDATE 14.30 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea va semna acordul politic propus de președintele Klaus Iohannis privind alocările de fonduri pentru Apărare.

El a adăugat că în cadrul discuției membrii Uniunii au mai menționat și alte subiecte, cum ar fi un acord politic în ceea ce privește finanțarea educației naționale, așa cum este prevăzut în legea în vigoare. Hunor a propus de asemenea creșterea de alocații bugetare pentru sistemul de sănătate până în 2019.

„Al treilea subiect propus de noi a fost un acord politic între partidele parlamentare, între majoritate și minoritățile etnice, fiindcă avem nevoie de predictibilitate, de stabilitate socială și suntem convinși că dacă am ajunge la un acord politic, la un acord între majoritate și minoritate care ar conține câteva elemente importante, ar fi în beneficiul României și în beneficiul tuturor cetățenilor, adică să nu fie folosită cartea națională în campaniile electorale și în disputele politice, drepturile obținute să nu se restrângă, să se aplice legislația actuală și orice lărgire, orice garanție instituțională în plus pentru păstrarea identității naționale se face prin dialog permanent între toate forțele politice parlamentare și minoritățile etnice”, a subliniat președintele UDMR.

UPDATE 13.30 Consultările dintre președintele Klaus Iohannis și UDMR au început. Din delegația UDMR fac parte Kelemen Hunor, Marko Bela, Laszlo Borbely și Mate Andras. urmează să participe reprezentanții grupului minorităților naționale și ai PP-DD.

UPDATE 13.20 Președintele PC, Daniel Constantin, a declarat, la finalul consultarilor, că semnarea unui acord politic cu privire la finanțarea Armatei reprezintă o garanție a faptului că finanțarea va rămâne o prioritate a Guvernului indiferent cine se va afla la guvernare.

Constantin a precizat că, în cadrul consultărilor cu șeful statului, pe lângă discuțiile despre încheierea acordului privind finanțarea Armatei, asupra căruia a existat consens, a ridicat câteva probleme, menționând propunerea ca președintele Iohannis să ia în considerare posibilitatea de a declanșa o procedură de referendum cu privire la forma de guvernământ care ar trebui stipulată în viitoarea Constituție.

„Pe lângă Armată, unde vom avea un pact semnat în zilele următoare, noi am considerat important că trebuie să analizăm dacă nu cumva și pe agricultură ar trebui să avem un pact, și pe zona de educație și de sănătate. Sunt domenii strategice, dar acest lucru va fi stabilit de cei care vor lucra la aceste domenii”, a mai spus Constantin.

UPDATE 13.00 Victor Ponta a anunţat, la sediul PSD, că social-democrații vor semna marți cu președintele Klaus Iohannis un acord pe termen lung privind finanțarea sistemului de apărare. 

„Susținem ideea unui acord pe termen lung privind finanțarea sistemului de apărare. De altfel vom și semna mâine, în numele PSD, acest acord. Și ne dorim ca ceea ce am început în 2012 — adică în fiecare an mai mulți bani pentru sistemul de apărare — să fie un proces de durată și asumat de toate forțele politice, indiferent de momentul în care se afla la guvernare sau in opoziție”, a declarat Ponta.

UPDATE 11.50 Liderul UNPR, Gabriel Oprea a declarat, la finalul consultărilor, că Uniunea salută iniţiativa preşedintelui de a semna un acord politic şi a precizat că propune ca bugetul de 2% pentru Apărare să intre în vigoare din 2016. La consultări intră delegaţia PC, urmată de cea a UDMR. 

„Am mai vorbit cu domnul președinte despre legile big brother sau cartelele prepay. UNPR consideră, în actualul context de securitate, că trebuie făcută o dezbatere publică între toți reprezentanții societății civile, ai Guvernului, ai instituțiilor pe linia securității naționale, ai mediului academic, într-un raport pe trei paliere: creșterea siguranței românilor, respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor români și întărirea securității naționale”, a afirmat Oprea.

UPDATE 11.45 Partidele ar urma să semneze acordul politic marţi, la ora 10.00, transmite România TV

UPDATE 11.40 Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă, la Palatul Cotoceni, la ora 15.30.

UPDATE 11.30. Delegaţia UNPR a intrat la consultări.

UPDATE 11.20 Partidele vor semna un acord politic în urma consultărilor de la Cotroceni, a confirmat co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Gorghiu a declarat că „acordul pe care îl initiază preşedintele este un acord pe deplin justificat”, fiind vorba de „o investiţie în securitatea României şi a cetăţenilor ţării”. „Prin semnarea acestui acord, România dă un semnal de maturitate, de responsabilitate, asumându-şi prin consens politic, sper, o promisiune pe care a luat-o în calitate de ţară membră a NATO. Avem garanţia că acest acord, acest pact, deşi în România, există o istorie nefericită a acordurilor, va deveni o realitate„, a spus Gorghiu.

Cătălin Predoiu a spus, la rândul său, că semnarea unui acord politic de către partidele politice este „o garanţie în plus că Guvernul Ponta îşi va respecta angajamentele” cu privire la majorarea bugetului Apărării. 

UPDATE 11.10 Potrivit România TV, în urma consultărilor de la Cotroceni, marţi ar urma să se semneze un acord  politic privind majorarea bugetului Apărării.

UPDATE 10.40 Delegaţia PNL a ajuns la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Din delegaţia liberalilor fac parte Alina Gorghiu, Cătălin Predoiu, Anca Boagiu, Teodor Atanasiu, Andrei Chiliman şi Marian Petrache. Marele absent este co-preşedintele PNL Vasile Blaga.

UPDATE 10.30 Discuţiile cu PSD s-au terminat. Liderii social-democraţi au plecat spre sediul partidului, unde are loc prima şedinţă din acest an a Biroului Permanent Naţional. Întrebat în Kiseleff cum au fost consultările, Ponta a spus: „Foarte bune, foarte serioase”.

UPDATE 10.00 Delegaţia PSD se află la această oră la discuţii. Din delegaţie fac parte Victor Ponta, Liviu Dragnea, Mircea Duşa, Valeriu Zgonea şi Darius Vâlcov.

Alături de şeful statului, la discuţii participă consilierii Dan Mihalache, George Scutaru, Cosmin Marinescu şi Andrei Muraru.

Klaus Iohannis a ales un alt cadru de desfăşurare a consultărilor spre deosebire de cele din mandatul lui Traian Băsescu. Reprezentanţii partidelor şi şeful statului, alături de consilierii acestuia, stau la aceeaşi masă. 

„Felicitări pentru schimbare! E de o sută de ori mai normal şi mai funcţional ca înainte”, i-a spus Victor Ponta, lui Iohannis.

_________________________________________________________________________________________

Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vine la o săptămână după ce preşedintele Iohannis a anunţat că una dintre priorităţile mandatului său, în perioada următoare este găsirea de soluţii pentru creşterea bugetului Apărării.

„Voi declanşa consultări cu toate partidele parlamentare, pentru încheierea unui acord politic, cu scopul asigurării, în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Apărare”, anunţa Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului şef al Statului Major General al Armatei. „Mai mult, propun tuturor factorilor politici, atât de la guvernare cât şi de la Opoziţie, să îşi asume clar menţinerea acestui minim obiectiv pentru cel puţin zece ani, astfel încât să asigurăm predictibilitatea cheltuielilor, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea şi programele de înzestrare”, mai spunea şeful statului.

Prima delegaţia care va intra la consultările cu Klaus Iohannis este cea a PSD, începând cu ora 10.00. Vor urma delegaţiile PNL, UNPR, PC, UDMR, Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale şi PPDD.

Pe agenda discuțiilor se află încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

CONSULTĂRI la Cotroceni. UNPR, chemată separat. Udrea şi Tăriceanu, excluşi de la discuţii

Este de aşteptat ca la finalul fiecărei runde de discuţii, reprezentanţii partidelor să facă declaraţii de presă, la Palatul Cotroceni.

De asemenea, este posibil ca la finalul consultărilor, şeful statului să facă o declaraţie de presă, în care să prezinte concluziile discuţiilor cu reprezentanţii partidelor din Parlamentul României, pe tema finanţării Armatei.

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, la România TV, că  PSD este de acord să susţină un pact naţional, transpartinic privind finanţarea domeniului apărării. 

„Din 2012 de cînd am venit la guvernare am alocat mai mulţi bani pentru Apărare şi avem nişte obligaţii, noi, România privind ajungere la 2% din PIB şi mesajul nostru este că susţinem acest lucru”, a spus Ponta.

Întrebat dacă va fi un pact scris, Ponta a răspuns: „Nu cunosc forma pe care o va da preşedintele, dar niciunul din partide nu se opune acestei idei, important ese să fie pusă în practică. E un efort necesar.”