Cristiana Anghel vrea incriminarea insultei şi calomniei. Dragnea: „Asta ar mai lipsi”

Senatoarea Cristiana Anghel a depus, la Parlament, un proiect de lege care reintroduce în Codul Penal insulta și calomnia și propune pedeapsa cu închisoarea pentru insultă. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că nu susţine proiectul de lege, spunând că este o idee periculoasă să arestezi oameni "pentru că se înjură pe stradă sau la televizor".

08 sept. 2015, 12:20
Cristiana Anghel vrea incriminarea insultei şi calomniei. Dragnea: „Asta ar mai lipsi”

Senatoarea Cristiana Anghel susţine că proiectul de lege care reintroduce în Codul Penal insulta și calomnia va trece, chiar dacă nu în varianta pe care a propus-o ea, iar măsura ar fi ca „un duş rece” pentru cei care calomniază în spaţiul virtual.

Senatoarea își justifică inițiativa spunând că nu doreşte să vadă oameni după gratii, în urma demersului său, ci vrea doar să apere „valorile morale”.  Cristiana Anghel susține că propunerea nu vizează presa.

„Ideea a venit de la deciziile Curţii Constituţionale din 2007 şi cea din 2013 în care se susţine că totuşi au fost reintroduse in Codul Penal infractiunile de calomnie si insultă. Adevărul este că trăim intr-o lume nebună. Toată lumea îşi permite să jignească să calomnieze fără niciun fel de probleme. Şi aici nu mă refer la presă. Iniţiativa legislativă nu este făcută împotriva presei„, a spuS senatoarea. 

„Am propus inclusiv pentru insultă pedeapsa cu închisoare, nu în ideea ca va fi condamnat cineva, ci în ideea că respectiva perioadă se transformă într-o amendă mai mare”, a adăugat Anghel.

REACŢIA LUI LIVIU DRAGNEA

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu susţine proiectul de lege al senatorului ALDE Cristiana Anghel privind incriminarea insultei şi calomniei, spunând că este o idee periculoasă să arestezi oameni „pentru că se înjură pe stradă sau la televizor”

Eu cred că asta ar mai lipsi în România, să mai băgăm oameni în puşcării că se înjură între ei, aşa cred eu. Am înţeles, este foarte mare supărare că oameni din presă critică, înjură, jignesc oameni politici. Nu-s de acord cu această atitudine, cu familii jignite, cu copii, dar până la urmă poate reuşeşte societatea, în ansamblu, şi clasa politică şi presă să aibă o proprie resetare şi să avem altă abordare”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că senatorul Cristiana Anghel a prezentat acest proiect de lege în cadrul şedinţei grupurilor reunite ale coaliţiei, care a avut loc luni, şi i-a transmis de atunci faptul că iniţiativa nu are susţinerea sa. „Îi respect intenţia. I-am spus (Cristianei Anghel – n.r.) că nu susţin această iniţiativă (…) şi cred că nici PSD nu o susţine, va ţine cont partidul de ceea ce spun”, a spus Dragnea.

„Ideea de a rezolva aceste lucruri băgând oameni în puşcărie că se înjură pe stradă sau la televizor mi se pare extrem de periculoasă”, a precizat liderul interimar al PSD.