CUBUL RUBIK: Cea mai populară jucărie din lume, celebrată de Google pe 19 mai

CUBUL RUBIK: Cea de-a 40-a aniversare a cubului Rubik a fost marcată printr-o expoziţie specială dedicată acestei jucării legendare, în Jersey City, SUA, la care a fost prezent şi inventatorul ei, Erno Rubik.  
Alina Costache
19 mai 2014, 12:47
CUBUL RUBIK: Cea mai populară jucărie din lume, celebrată de Google pe 19 mai

CUBUL RUBIK: Potrivit statisticilor, o persoană din şapte pe plan mondial a primit în dar sau a cumpărat un cub Rubik, o jucărie care stimulează imaginaţia, memoria şi capacitatea de sinteză şi care împlineşte 40 de ani de existenţă în 2014.

Pentru a marca evenimentul, Liberty Science Center din New Jersey a organizat o expoziţie, intitulată „Beyond Rubik’s Cube”.

Creatorul jucăriei, Erno Rubik, spune că invenţia sa este un fel de „prim copil” al său.

„Cea mai mare parte din viaţa adultă mi-am petrecut-o alături de acest cub, pentru că aveam doar 30 de ani atunci când l-am creat. Iar acum, după 40 de ani, pot să spun: «Cunosc cubul, ştiu ce se întâmplă în jurul cubului»”, a declarat Erno Rubik.

Expoziţia prezintă versiuni diverse ale cubului Rubik – de la primele sale prototipuri din lemn şi până la o versiune decorată cu pietre preţioase, care valorează 2,5 milioane de dolari.

„Cubul Rubik este mai mult decât o simplă jucărie – este un obiect care estompează graniţele dintre ştiinţă şi artă”, a declarat Paul Hoffman, CEO al Liberty Science Center din New Jersey.

Cubul Rubik este un joc-problemă de tip puzzle inventat în anul 1974 de sculptorul şi profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik.

Iniţial, acesta a fost numit „Cubul Magic”, dar a fost rebotezat după numele inventatorului.

Potrivit site-ului oficial al acestei jucării, peste 350 de milioane de cuburi Rubik au fost vândute pe plan mondial.

 

CUBUL RUBIK: Cercetătorii au calculat toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik şi au demonstrat că o asamblare corectă a acestuia poate fi obţinută în cel mult 20 de mutări, potrivit unui studiu publicat online.

Acest studiu pune capăt unei perioade de 30 de ani de cercetări care vizau găsirea celui mai mic număr posibil de mutări pentru a rezolva această problemă geometrică tridimensională, compusă din 26 de cuburi mici, inventată în 1974 de maghiarul Erno Rubik.

„Orice combinaţie a cubului poate fi rezolvată în 20 de mutări sau mai puţin”, a declarat Morley Davidson, de la Universitatea Kent din statul american Ohio, unul dintre principalii autori ai studiului, după ce a analizat miliardele de combinaţii posibile ale celebrului cub.

Matematicianul american Morwen Thistlethwaite, de la Universitatea din Tennessee, a fost primul care a studiat această problemă matematică, demonstrând, în 1981, că maximum 52 de mutări sunt suficiente pentru a o rezolva.

După 11 ani, colegul său olandez Hans Kloosterman a îmbunătăţit acest „scor”, aducându-l la 42 de mutări, iar în august 2008, americanii Tomas Rokicki şi John Welborn l-au coborât până la 22 de mutări.

Pentru a studia toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik, cercetătorii le-au organizat în 2,2 miliarde de grupuri, fiecare conţinând 20 de miliarde de combinaţii.

Morley Davidson a declarat că ar fi fost „imposibil” să încerce să calculeze toate combinaţiile din aceste grupuri. Pentru a depăşi acest obstacol, cercetătorii au redus numărul lor, apelând la simetrie pentru a identifica combinaţiile similare.

În acest fel, cercetătorii au redus acest număr la 56 de milioane de grupuri de câte 20 de miliarde de combinaţii.

Rezultatele studiului pot fi consultate pe site-ul www.cube20.org şi vor fi publicate în mai multe reviste ştiinţifice.

Olandezul Erik Akkersdijk este persoana care deţine recordul de viteză în ceea ce priveşte asamblarea corectă a unui cub Rubik, reuşind această performanţă în 7,08 secunde.


 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Anunț important pentru românii care vor să-și monteze panouri fotovoltaice cu bani de la stat. Când se va lansa o nouă sesiune și de ce acte e nevoie
Capital.ro
Șoferii români vor fi supravegheați. Noul sistem Big Brother de pe autostrăzi și drumuri naționale
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Ajutor de 1.500 de euro de la stat! Condițiile pentru a încasa banii
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Un telefon care a făcut istorie revine în prim-plan. Mulți români l-au adorat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e însărcinată în 4 luni!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Șocul pe care o străină de pe TikTok l-a avut când a aflat din ce sunt făcute sarmalele: „Nu voi mai mânca sarmale în viața mea. Nu am știut niciodată...”
Capital.ro
3 ani ÎNCHISOARE pentru șoferii ROMÂNI. Nimeni n-are dreptul. Te prinde imediat
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Se dau 500 de lei de la STAT! Trebuie completată o banală hârtie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'