Cum ar rezolva Băsescu problema INTERCEPTĂRILOR: Soluţia care „va garanta că năravurile vechi nu se vor mai întoarce”

Fostul preşedinte Traian Băsescua a identificat două soluţii pentru rezolvarea problemei interceptărilor SRI, declarate neconstituţionale de CCR. Acesta consideră că scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare şi constituirea unei entităţi independente conduse de judecători şi procurori care să aprobe mandatele de interceptare este o soluţie "democratică, la care ar apela, dacă ar fi preşedinte.
Iulian Tudor
11 mart. 2016, 12:34
Cum ar rezolva Băsescu problema INTERCEPTĂRILOR: Soluţia care

Trebuie doar curaj şi voinţă. În România, au fost câteva momente importante care au vizat trecutul: condamnarea comunismului; predarea arhivei fostei Securităţi; predarea arhivei Dunărea-operativ.

Datorită CCR, acum, suntem într-un moment care vizează în mod fundamental viitorul şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţeanului. Ce facem cu interceptările convorbirilor telefonice?

Avem două variante:
-una de mijloc, prin partajarea platformei existente către toate instituţiile cu atribuţiuni de supraveghere tehnică. Este o soluţie de moment, mult mai riscantă decât cea de până acum şi care nu peste mult timp va trebui schimbată.
-alta fundamental democratică. Asta înseamnă scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare a comunicaţiilor, cu tot cu personal, constituirea unei entităţi independente conduse de judecători şi procurori numiţi de CSM şi asociaţiile magistraţilor, singurii care vor putea aproba mandatele de interceptare şi punerea lor în aplicare.

Această a doua soluţie este aceea care ne va garanta că năravurile vechi nu se vor întoarce niciodată. Tentaţia puterii discreţionare, atunci când o ai, este mare şi în regimurile democratice„, a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

Mai mult, precizează fostul şef de stat, a doua variantă „nu implică şi costuri suplimentare consistente, dar necesită voinţă politică şi curaj, a mai spus Băsescu.

Eu asta aş cere dacă astăzi aş fi preşedinte„, a încheiat Traian Băsescu.

CITEŞTE ŞI: Udrea, despre cazul interceptărilor: „Nu cred că o hotarare a CCR este ceva care să tulbure aşa de tare societatea”

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește vineri, la ora 19.00, la Palatul Cotroceni, în urma deciziei Curții Constituționale privind interceptările.

Curtea Constituțională a României (CCR) susține că nicio reglementare din legislația națională în vigoare, cu excepția dispozițiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică.

„Or, pornind de la datele concrete din speța dedusă controlului de constituționalitate, Curtea apreciază că reglementarea în acest domeniu nu poate fi realizată decât printr-un act normativ cu putere de lege, iar nu printr-o legislație infralegală, respectiv acte normative cu caracter administrativ, adoptate de alte organe decât autoritatea legiuitoare, caracterizate printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate”, se precizează în motivarea deciziei CCR de a declara ca neconstituțională sintagma „alte organe specializate ale statului” din articolul care reglementează efectuarea interceptărilor.

Plenul CCR a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției”, ci și de „alte organe specializate ale statului”.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
Condusul interzis pentru șoferii pensionari. Se va face voluntar. Statul îi trimite la autobuz
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Orașul invizibil, desprins parcă de pe altă planetă. Oamenii trăiesc sub pământ
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Război Rusia-NATO în 2027. Avertismentul Poloniei a trezit Europa: Rusia va fi pregătită!
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Horoscopul de Azi, 26 Iulie, cu Cristina Demetrescu. Racii primesc amenzi astrale, Leii devin cea mai puternică zodie