Interceptări DNA. Polițiști examinatori, trimiși în judecată după ce au fost prinși luând șpagă de la aspiranții la statutul de conducători auto. Banii înveliți în șervețel, dosiți sub punga cu sărățele: „Când meri la gagici, tăt așa emoții ai?”

Procurorii DNA au trimis în judecată, pentru fapte de corupție, cinci angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Arad. Aceștia ar fi facilitat, în schimbul unor sume de bani, fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto în perioada 2022 – ianuarie 2023.
Alina Costache
28 feb. 2024, 17:29
Interceptări DNA. Polițiști examinatori, trimiși în judecată după ce au fost prinși luând șpagă de la aspiranții la statutul de conducători auto. Banii înveliți în șervețel, dosiți sub punga cu sărățele:

Tragediile de pe șoselele României sunt tot mai multe cu fiecare zi care trece, iar consumul de alcool sau substanțe interzise sau oboseala la volan nu sunt singurele cauze al producerii accidentelor. Frecvent, se întâmplă ca șoferii să nu stăpânească regulile de circulație. Astfel de conducători auto circulă, în prezent, și pe străzile din Arad, acolo unde procurorii DNA au reușit să destructureze o rețea de polițiști șpăgari, care îi ajutau pe cursanți să treacă „traseul” contra unor sume frumoase de bani.

Publicația Gândul a intrat în posesia unor informații din dosarul întocmit de DNA și trimis magistraților arădeni și a interceptărilor efectuate în cursul anchetei.

În prezentul dosar, a precizat DNA, „privind doar fraudarea probei practice, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, inculpații:

  • MIRONESCU VASILICĂ BOGDĂNEL, la data faptelor comisar șef de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
  • BEZERGHEANU DANIEL, la data faptelor comisar de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
  • GHERHEȘ IOAN, la data faptelor inspector principal de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
  • BOZGAN MARIAN IOAN, la data faptelor agent – șef principal de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
  • STOICA IONUȚ TIBERIU, la data faptelor agent șef de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad”.

În sarcina acestora s-a reținut „săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită, comise în formă simplă și continuată”.

Citeste si Dialogul halucinant între un polițist rutier și șoferul care a încercat să-i dea șpagă. „Șefu`dragă! Auzi, îți dau 100 de milioane”. „Bă tu ești bolând la cap?”

Cum decurgea mituirea persoanelor implicate în acordarea permiselor de conducere, pas cu pas

În primă fază, cursanții abordau instructorii auto, iar banii ajungeau mai întâi la aceștia. Din sumele primite, instructorii le dădeau jumătate polițiștilor-examinatori.

Remiterea banilor către polițiștii examinatori se realizează, de regulă, prin plasarea acestora în portiera ușii dreapta-față a autoturismului. Există însă și polițiști care preferă remiterea sumelor de bani prin alte persoane, în care au încredere. 

Astfel, chiar înainte ca polițistul să urce în autoturism pentru începerea examinării, instructorii le atrag atenția cu privire la faptul că unii candidați sunt dispuși să remită sume de bani pentru a fi ajutați, prin transmiterea de mesaje de genul: ‘Puteți avea grijă de el/ea?’.

În cazul în care în autoturism sunt mai mulți candidați și nu toți sunt dispuși să remită sume de bani, atenționarea polițiștilor se face cu indicarea candidatului dispus să remită bani, prin mesaje de genul: ‘Puteți avea grijă de cel/cea care este la volan?’”, se arată în dosarul trimis magistraților arădeni de procurorii anticorupție.

Candidații care ‘cotizau’ erau duși pe trasee mult mai ușoare decât cei care nu erau dispuși să-și cumpere permisul. Cei care dădeau șpagă erau, astfel, favorizați, riscul apariției unor greșeli majore în trafic fiind, în acest fel, diminuat. Atenție, însă, nici acești candidați protejați nu trebuie să comită greșeli majore în timpul examenului, cu atât mai mult cu cât „traseul” era înregistrat cu o cameră de bord. Dacă aspirantul la statutul de conducător auto greșea mai mult decât era permis, polițistul nu-și mai însușea șpaga, iar instructorul înapoia banii cursantului.

Candidații care susțin proba practică fără să remită sume de bani sunt duși pe trasee mai dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli. În comparație cu ceilalți candidați, cei care susțin examenul fără a remite sume de bani sunt respinși chiar dacă nu comit erori grave, fiind nevoiți să susțină de mai multe ori proba practică. Din acest motiv există situații în care unii candidați decid pe parcurs să remită și ei bani pentru a putea obține permisul de conducere.

În situația în care candidații comit greșeli grave, aceștia sunt respinși, iar sumele de bani remise le sunt restituite de către instructori. În situația în care candidații nu comit greșeli grave pe parcursul examinării, aceștia sunt promovați, iar ulterior are loc remiterea efectivă a banilor către polițistul examinator.

Astfel, în momentul în care polițistul are certitudinea că îl va promova pe candidat, își însușește banii din portieră sau, după caz, indică instructorului persoana de încredere căreia să îi înmâneze banii”, se mai arată în dosarul întocmit de DNA.

Citeste si Şpagă de 15.000 de euro la angajare în spitalul unde o gravidă a murit în chinuri. Au fost reţinute 11 persoane, patru dintre ele fiind deja sub control judiciar

Cum a ieșit totul la iveală

Totul a ieșit la iveală în momentul în care un colaborator DNA cu identitate protejată s-a dat drept instructor auto și a intermediat mituirea polițistului examinator. Tânărul aspirant la statutul de conducător auto era, la rândul lui, în slujba DNA, fiind fiul instructorului auto – colaborator DNA. Acesta i-a dat „instructorului” suma de 300 de euro, din care doar 200 de euro au ajuns la polițist. În ziua respectivă, candidatul a fost programat pentru susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere categoria B.

În jurul orei 09:00, imediat după ce a aflat numele polițistului la care a fost repartizat, candidatul i-a dat instructorului suma de 300 de euro, în scopul de a fi ajutat de către polițistul-examinator să ia „traseul”, iar discuția a fost interceptată de procurorii DNA.

Interceptările discuțiilor dintre polițistul examinator și candidat

În momentul remiterii banilor, între candidat și instructorul auto a avut loc următorul dialog:

Candidat: Cu ăsta dau, cu primu’?

Instructor: Da, da nu acuma.

Candidat: Nu acu’.

Instructor: Că mergem pă Poetu… pă strada pă Poetului, știi?

Candidat: Acolo unde-i spălătoria aia…

Instructor: Mda, acolo unde am spălat mașina. Treci la volan. Dă-mi… ai ăia?

Candidat: Da. Uite aici în portofel îs.

Instructor: Nu. Ia-ți… scoate-ți-i calm. Nu-i nicio… Trei sute, da?

Candidat: Da. Dacă trăbă mai mult dăm și mai mult…

Instructor: Nu, nu, nu…

Candidat: Dăm și în lei, că mai am încă vreo două milioane…

Instructor: Numa zic așa. Dă-te, dă-te jos să-i pun io aicea. Bine? Dă-te jos, stai departe de mașină

După ce îi spune candidatului să coboare din autoturism, colaboratorul DNA a luat 200 din cei 300 euro primiți de la tânăr – două bancnote de câte 100 euro – și le-a învelit într-un șervețel din hârtie de culoare albă. Ulterior, a așezat pachețelul în portiera ușii dreapta-față a autoturismului cu care respectivul candidat urma să susțină examenul.

În jurul orei 11:38, polițistul-examinator Marian-Ioan Bozgan a venit la autoturism pentru a superviza examenul susținut de tânăr. Atunci când polițistul s-a apropiat de autoturism, instructorul auto i-a transmis că băiatul este dispus să dea bani pentru a nu fi picat la „traseu”.

Astfel, potrivit informațiilor aflate în dosarul transmis de DNA judecătorilor, într-un moment în care polițistul era foarte aproape de el, instructorul i-a spus: „Încercați să aveți grijă de el… de băiat, se pierde”.

Conform înregistrării, „după ce polițistul a intrat în mașină, primește de la o persoană o pungă cu sărățele, un recipient din plastic cu suc și un pahar cu cafea, primind totodată de la această persoană și o sumă de bani, în lei, cel mai probabil restul ca urmare a achiziționării produselor menționate anterior”.

Citeste si Schimbări majore pentru cei care visează să devină șoferi! Parlamentul European a adoptat directiva care schimbă tot

Șpaga, dată în șervețel și dosită sub o pungă cu sărățele

După ce a închis ușa autoturismului, polițistul a pus în portieră, peste șervețelul în care se aflau cei 200 de euro, recipientul din plastic și punga cu sărățele. Apoi a pornit camera de bord.

Din înregistrare rezultă că, pe parcursul examinării, candidatul nu a comis erori vizibile, nefiind nevoie de intervenția examinatorului. Polițistul-examinator a avut o atitudine calmă față de candidat, „încercând să îl încurajeze, să glumească, în scopul de a-i înlătura emoțiile și de a nu-l determina ca din cauza acestora să comită erori”.

Bozgan Marian-Ioan: Să-mi spui, te rog, dacă ai ceva întrebări, neclarități…

Candidat: Nu. Numa am niște emoții…

Bozgan Marian-Ioan: De ce dragule? L-am bătut pe băiatul înainte?

Candidat: Nu, Doamne ferește!

Bozgan Marian-Ioan: Și atunci?

Candidat: Așa sunt eu mai emotiv…

Bozgan Marian-Ioan: Când meri la gagici tăt așa emoții ai?

Candidat: Ă, îi problemă, că nu prea mergem. Noi la Cladova avem de lucru nu avem timp de…

Bozgan Marian-Ioan: Da, dragule, numai un pic. Nu-ți fie frică, că n-am mâncat oameni, să știi.

Candidat: Știu. Numa emoțiile astea …,(neinteligibil)…

Bozgan Marian-Ioan: Dă-le în suflare, dacă ai emoții faci greșeli!

Candidat: Da, sperăm să nu facem…

Bozgan Marian-Ioan: Și ai mai și condus fără permis pe acolo pe la Cladova…

Candidat: Acuma, să mințim nu putem…

Bozgan Marian-Ioan: Știu io. Am lucrat la Poliția Rutieră, când meream acolo… Numa băuți, fără permis și neînmatriculați…

Candidat: (n.red. – râde)

Bozgan Marian-Ioan: Nu? Păi vezi…

În tot acest timp, conform informațiilor din dosarul DNA ajuns pe masa judecătorilor, polițistul-examinator Marian-Ioan Bozgan a mâncat sărățele din punga aflată în portiera ușii și a consumat cafea și suc din recipientul din plastic. După aproximativ 25 de minute de la momentul în care a urcat în autoturism, polițistul a pus din nou recipientul de plastic în portieră, chiar în locul în care se afla șervețelul cu banii proveniți de la candidat.

Apoi, polițistul a introdus mâna în portieră, ținând-o acolo mai multe secunde. „În acest timp, palma mâinii nu era vizibilă”, se precizează în dosar, „fiind acoperită de piciorul drept al inculpatului”.

După câteva secunde, Marian-Ioan Bozgan a scos mâna din portieră, ducând-o direct la buzunarul din dreapta al pantalonilor și introducând palma în buzunar.

În momentul în care polițistul a scos mâna din portieră, pe înregistrare se observă cum în portieră devine vizibil șervețelul din hârtie în care fuseseră înveliți banii remiși de candidat, șervețel care înainte de acest moment nu era vizibil, deoarece fusese acoperit de recipientul din plastic și de punga cu sărățele pe care le așezase inculpatul în portieră.

La un moment dat, când introduce palma în buzunar, pe înregistrare se observă că inculpatul ține în palmă banii care anterior fuseseră lăsați în portieră. Ulterior, acesta își mișcă mâna de mai multe ori, în timp ce ține palma în buzunar, astfel încât, având în vedere poziția în care stătea și modul în care ținea banii în palmă, în momentul în care urma să scoată mâna din buzunar să nu iasă și bancnotele. Inculpatul a scos mâna din buzunar după câteva secunde, după ce s-a asigurat că bancnotele vor rămâne acolo”, se mai arată în dosarul DNA trimis magistraților arădeni, potrivit Gândul.

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!