Cum fac ruşii vehicule de distracţie din maşinile militare blindate

Vehiculele militare blindate ies de obicei pe străzile Moscovei cu ocazia paradelor militare. Dar o agenţie matrimonială din Moscova a dat tonul unei tendinţe, în plină expansiune şi diversificare, privind folosirea acestor vehicule şi pentru ocazii fericite, ca nunţile, aniversările de tot felul sau chiar un tur al oraşului cu un tanc pe post de taxi. 

14 iun. 2015, 10:21

Pentru 100.000 de ruble (echivalentul a 2.000 de dolari), primeşti permis de a merge, singur sau însoţit de un şofer, cu un vehicul militar blindat prin oraş, să te opreşti la restaurant pentru a lua masa sau să mergi în alte locuri pe care vrei să le vizitezi în maximă siguranţă. Depinde de opţiune şi mai ales de câţi bani ai în buzunar, informează canalul de televiziune NTV.

„Totul depinde de ruta pentru care o înregistrezi la biroul de închiriere a vehiculelor blindate”, a explicat managerul unei firme de profil. Astfel, drumul prin centrul oraşului este mai scump, iar dacă vrei să economiseşti ceva bani este bine să te orientezi pentru rutele din împrejurimile oraşului.

Moda nunţilor cu tancuri prinde din ce în ce mai mult teren în Rusia şi chiar a început să fie „importată” şi în unele republici foste sovietice, cum ar fi Ucraina, unde militarii se căsătoresc „pe câmpul de luptă” şi apelează la tancuri pentru transportul mirilor şi al alaiului de nuntă. O asemenea distracţie are preţul cel mai ridicat – cel puţin, la Moscova.

Primul tanc pe post de TAXI blindat

Primul taximetru blindat a apărut tot în Rusia. Un asemenea vehicul este „cel mai sigur taxi”, protejându-i pe clienţi, dar şi pe şoferi de eventualele atacuri cu arme de foc. Cele mai folosite sunt cele de tipul ICRM – tancurile de luptă şi de recunoaştere – care se folosesc mai ales la patrulare. Armura unui asemenea tanc este de 1 cm grosime.

Vopsite în roşu intens, aceste vehicule poartă însemnale companiei care le închiriază. Pasagerii intră în tanc prin trapa de sus a vehiculului blindat, iar când ajung înăuntru, se aşează pe scaunele speciale cu care este dotat acest vehicul, pentru a merge în deplină siguranţă.

Iana Nezinţeva, reprezentanta companiei „safe taxi” spune că noile servicii de transport sunt tot mai populare şi mai căutate pe zi ce trece. „Am lansat proiectul în decembrie, înainte de Anul Nou, iar acum avem câteva comenzi pe săptămână. Ne gândim deja să cumpărăm şi să lansăm al doilea tip de vehicul de acest gen”, a mai spus ea.

Tancul şi, în general, vehiculele ICRM, funcţionează şi ca vehicule-amfibie, care sunt în stare să traverseze şi un râu, de pildă. Tancul atinge o viteză de până la 100 km pe oră, iar în apă, doar 19 km pe oră.

Petreceri „blindate” pentru burlaci

Clienţii pentru închirierea unor astfel de vehicule provin şi din rândul celor care organizează petrecerea burlacilor. În ultimul timp, aceste cereri sunt cele mai numeroase, fiind urmate de cele pentru aniversări. O oră de plimbare şi distracţie cu tancul costă 90 de dolari. „Vehiculul consumă însă mult combustibil – aproximativ 40 de litri la suta de kilometri”, mai spune Nezinţeva.

Tancurile care funcţionează ca taxiuri blindate trebuie să respecte anumite reguli de circulaţie speciale. Astfel, ele pot merge pe străzile oraşului, dar le este interzis accesul în centrul acestuia, din cauza greutăţii mari a vehiculului care poate afecta asfaltul. Aceeaşi regulă se aplică, dealtfel, şi camioanelor cargo. Restricţiile de greutate se aplică şi în cazul traversării unor poduri de pe Neva. Vehiculele care traversează aceste poduri trebuie să aibă o greutate de maximum 7 tone.

Pentru a conduce un asemenea vehicul este nevoie de o licenţă specială, mai ales că sunt nişte vehicule care nu se conduc deloc uşor. Vehiculul este mai mult decât o jucărie luxoasă sau o noutate în materie, iar proiectul în sine nu are nicio conotaţie politică sau beligerantă, susţin organizatorii proiectului.

Achiziţii prin Internet

Tancul, ca vehicul de distracţie, nu este singurul vehicul blindat care a obţinut „a doua viaţă liniştită în Rusia. Aproape oricine poate achiziţiona un ICRM prin Internet, unde preţurile afişate sunt asemănătoare celor ale maşinilor obişnuite. Astfel, preţurile de achiziţie pornesc de la 8.600 de dolari şi ajung până la aproximativ 25.000 pentru un vehicul aflat în stare foarte bună.

Mai greu este însă cu obţinerea licenţei şi înregistrarea vehiculului de către autorităţi.

Taxiuri neconvenţionale

Taxiurile militare sunt disponibile şi în alte ţări. Astfel, în 2011, pe străzile Londrei au fost văzute tancuri cu armament. Era vorba despre o campanie promoţională folosită de Electronic Arts înainte de lansarea jocului video „Battlefield 3.

Taxiuri neconvenţionale au fost lansate şi în Florida. Yellow Air Taxi opereză deja în Florida, în Statele Unite. Sunt aparate Cesna 402C cu 9 locuri, în afară de cel al pilotului. Sunt vopsite în galben, exact ca maşinile taxi.

Astfel de taxiuri aeriene funcţionează şi în Moscova. Sunt elicoptere ale diferitelor companii cu o capacitate maximă de 7 pasageri. Cele mai solicitate rute cu astfel de taxiuri sunt cele de pe heliporturi spre aeroport. Costul unui astfel de transport este mult mai piperat, ajungând la 766 de dolari pe oră.