Cum poţi preveni cancerul cu ajutorul antioxidanţilor din alimente şi unde se găsesc

Pot antioxidantii preveni sau chiar incetini cresterea si expansiunea celulelor cancerigene? Unii sunt de parere ca da, altii ca nu. Adevarul este insa ca acesti antioxidanti sunt niste mici superrazboinici care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi – molecule care pot ataca alte celule, afecta tesuturile si in timp, conducand la cancer.

12 mai 2014, 05:45
Cum poţi preveni cancerul cu ajutorul antioxidanţilor din alimente şi unde se găsesc

Iata scurta trecere in revista atat a ceea ce sunt antioxidantii si a felului in care acestia actioneaza cat si care sunt alimentele bogate in antioxidanti pe care trebuie sa le consumam pentru a fi siguri ca am incercat toate metodele de preventie si ca ne putem mentine sanatosi pe parcursul vietii.

Ce sunt antioxidantii?
Antioxidantii sunt substante care protejeaza celulele fata de distrugerile cauzate de moleculele instabile cunoscute si sub numele de radicali liberi. Aceste distrugeri pot in timp conduce la cancer. Dintre cei mai cunoscuti antioxidanti putem aminti betacarotenul, licopenul, vitaminele C, E si A.

Cum pot antioxidantii preveni cancerul?
Antioxidantii interactioneaza direct cu radicalii liberi stabilizandu-i, acestia fiind produsi naturali ai proceselor de la nivelul celulelor. Expunerea la diversi factori din mediul inconjurator precumfumatul sau iradierea poate genera de asemenea producerea de radicali liberi. Cea mai cunoscuta forma insa de radical liber este oxigenul. Cum actioneaza acesti radicali? Incercand sa fure electroni din alte molecule, cauzand astfel deteriorarea ADN-ului. In timp, astfel de distrugeri pot deveni ireversibile si astfel pot conduce la o serie de afectiuni printre care si cea mai grava, cancerul. Antioxidantii neutralizeaza la nivel de electroni radicalii liberi, impiedicandu-i astfel sa fure electroni de la alte molecule si sa destabilizeze celulele.

Citeşte mai mult pe lyla.ro