Cum s-a schimbat programul de guvernare după vizita la Bruxelles a premierului Mihai Tudose

Prima vizită oficială la Bruxelles a noului premier Mihai Tudose a adus o serie de clarificări privind programul de guvernare abia aprobat în Parlament. Mai precis, marile schimbări anunţate în documentul publicat în Monitorul Oficial au dispărut: impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe venitul global şi taxa de solidaritate.

13 iul. 2017, 05:24
Cum s-a schimbat programul de guvernare după vizita la Bruxelles a premierului Mihai Tudose

În cadrul primei sale vizite externe în calitate de șef al Executivului, premierul Mihai Tudose a avut discuţii cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi cu liderii Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans.

După discuţii, el a făcut o serie de declaraţii în faţa jurnaliştilor, care echivalează practic cu modificarea programului de guvernare votat în Parlament.

Marile schimbări aduse anunţate în programul Guvernului Tudose, faţă de programul Guvernului Grindeanu, au dispărut în nici două săptămâni de la anunţarea lor.

Impozitul pe cifra de afaceri

„Am reiterat din nou foarte ferm că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce priveşte sistemul financiar-fiscal şi că din tot ce înseamnă simulările noastre de acum şi aşteptările noastre vom rămâne în ţinta de deficit de 3%. (…) Devine din ce în ce mai clar că nu poate fi introdus aşa.”
– Mihai Tudose, 11 iulie 2017, Bruxelles

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România (impozit pe cifra de afaceri), începând cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare.”
– Programul de guvernare, Monitorul Oficial nr. 496, 29 iunie 2017, p. 9

Impozitul pe venitul global

„În ceea ce priveşte Declaraţia pe venitul global, unde intră şi partea de patrimoniu şi tot, până la urmă, aceea va fi calea sau destinaţia finală. Când vom putea aplica, cum o vom putea aplica, este complicat. Trebuie foarte bine pregătită şi din punct de vedere tehnic şi din punct de vedere al acceptanţei, să înţeleagă oamenii ce facem, de ce facem acest lucru. Ma îndoiesc că 2018 va funcţiona cu această declaraţie. (…) Este dificil de implementat acum, nu avem infrastructură pentru aşa ceva şi nici oamenii încă n-au înţeles exact despre ce este vorba.”
– Mihai Tudose, 11 iulie 2017, Bruxelles

„Începând cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite și se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație. Totodată, începând cu 2018, vom implementa procedura depunerii declarațiilor de patrimoniu.
– Programul de guvernare, Monitorul Oficial nr. 496, 29 iunie 2017, p. 12

Taxa de solidaritate

„Nu, nicio altă taxă, pe nimic. Nici pe solidaritate, deocamdată, fiindcă și acolo simulările înțeleg că nu au ieșit foarte fericite. Și atunci facem ca pe vechiul principiu: decât să omor un nevinovat, mai bine mă abțin.”
– Mihai Tudose, 11 iulie 2017, Bruxelles

„Vom introduce contribuția de solidaritate începând cu 1 ianuarie 2018, dar și o taxă suplimentară pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătății populației.”
– Programul de guvernare, Monitorul Oficial nr. 496, 29 iunie 2017, p. 9