Cum să citeşti vremea în semnele cerului

Natura te ajută cu o mulţime de indicii să descifrezi vremea de mâine. Uneori, prognoza meteo se poate înşela, dar rândunelele sau luna, niciodată. Urmăreşte semnele cerului şi vei ştii mai bine ca meteorologii când e vremea bună de o vacanţă la cort.

28 mai 2014, 19:25
Cum să citeşti vremea în semnele cerului

Semne de vreme bună

Fii cu ochii pe soare, lună şi stele, să vezi dacă ai parte de cer senin a doua zi. Dacă apusul capătă nuanţe trandafirii, sigur ziua următoare poţi pleca la drumeţie cu rucsacul în spinare. Nu este niciun pericol să plouă. De asemenea, dacă luna străluceşte viu pe cerul nopţii şi stelele se văd clar, a doua zi poţi fi sigură că va fi senin. Dacă se adună nori seara, dar au forma unor ghemotoace albe de vată, răsfirate ici şi colo, vor dispărea până în zori şi ploaia te va ocoli. Dacă se ivesc nori înalţi, subţiri şi albi dinspre răsărit, vremea bună se va menţine şi în perioada următoare.

Şi vântul te ajută să prezici vremea senină. Dacă adie o boare uşoară dimineaţa, iar cerul este senin, soarele va străluci toată ziua pe cer. Roua din timpul nopţii este şi ea semn de vreme bună, iar dacă fumul se ridică drept în sus, vei avea parte garantat de cer senin până la apus. Fumul este cel care îţi spune că presiunea atmosferică la înălţime este scăzută şi nu se apropie nicio furtună.

Semne din iarbă

Lipsa boabelor strălucitoare de rouă de pe frunze este un indiciu clar că se apropie ploaia. Dintre plantele-barometru, cel mai uşor de recunoscut este măcrişul. Are frunzele asemănătoare cu trifoiul şi flori mici, alb-roz. În apropierea ploii, florile lui se strâng şi se răsucesc, iar frunzele se adună pe lângă tulpină.