Cum se calculează factura la întreţinere. Află singur cât ai de plată

Administratorii de bloc au anunţat că abia în luna decembrie se va calcula consumul de căldură şi pentru zilele din octombrie, când a început furnizarea de agent termic.

26 nov. 2014, 09:18
Cum se calculează factura la întreţinere. Află singur cât ai de plată

Cu sau fără subvenţia generală la gigacalorie, venită pe ultima sută de metri, de la autorităţile locale, constănţenii vor avea de scos din buzunare sume mari de bani, scrie cugetliber.ro. Pentru iarna 2014 – 2015, populaţia va plăti, efectiv, 310 lei pentru o gigacalorie. Potrivit reprezentanţilor RADET, pentru a beneficia de această subvenţie generală nu trebuie să depuneţi niciun dosar sau cerere. Peste această subvenţie, acordată pentru toţi constănţenii, indiferent de tranşa de venit sau bunurile deţinute), se mai acordă, suplimentar, ajutoare pentru încălzire familiilor nevoiaşe, în funcţie de tranşa de venit net mediu pe membru de familie, pe bază de cerere depusă la Primărie.

Citeşte şi Primăria Capitalei: Nu există niciun pericol de întrerupere a furnizării căldurii şi apei calde

„Am hotărât să calculăm căldura şi pentru octombrie şi pentru noiembrie la un loc, având în vedere că în octombrie nu au fost decât câteva zile, când s-a pornit încălzirea. Unii locatari au vociferat, că vor avea sume mari de plătit şi este chiar în luna cu sărbătorile şi le va fi greu. Altora nu le-a păsat. Cel mai mult s-au revoltat tot cei care au subvenţii mari. Cei care nu se încadrau pentru subvenţii vor plăti gigacaloria la 310 lei. Aproximativ trei sferturi din locatarii din blocul nostru nu beneficiază de subvenţii”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Ioan Ispas, administratorul unei asociaţii de proprietari din cartierul Inel II.

Subvenţie numai la căldură, nu şi la apă caldă

Pentru ei, calculul este simplu, se înmulţeşte cantitatea de gigacalorie consumată cu 310 lei, după care se mai adaugă consumul la comun şi se află totalul costului de încălzire. De exemplu, un apartament cu trei camere care a consumat 1,5 gigacalorii în cele peste cinci săptămâni de când se furnizează căldură va avea de plătit 475 lei, plus aproximativ 30 – 70 de lei consumul la comun. La aceasta se mai adaugă consumul de apă rece (8,83 de lei un metru cub) şi consumul de apă caldă. De precizat că subvenţia de la autorităţile locale este valabilă numai pentru încălzire, nu şi pentru apa caldă, pe care constănţenii o plătesc la preţul întreg, adică 18,62 lei (8,83 lei un metru cub de apă rece şi 9,79 de lei contravaloarea încălzirii acesteia).

Citeşte şi ALARMANT. De la 1 ianuarie 2015, cartiere întregi din Bucureşti riscă să rămână fără căldură

Acte doveditoare pentru venituri

Constănţenii care se încadrează în prevederile ordonanţei Guvernului, în sensul că nu deţin niciunul din bunurile specificate de ordonanţă şi îndeplinesc toate condiţiile acesteia, beneficiază, în funcţie de venit, de ajutoarele de încălzire de la Guvern şi de la Primărie. Astfel, persoanele care au venituri între 0 şi 155 de lei, au subvenţie de la Guvern de 90 la sută şi de la Primărie de 6 la sută. Cei cu venituri între 155,1 şi 210 lei, ajutorul acordat de la Guvern este de 80 la sută şi cel de la Primărie de 12 la sută, Între 210,1 şi 260 de lei, ajutoarele sunt în procent de 70 la sută, respectiv 18 la sută, între 260,1 şi 310 lei, factura la căldură se reduce cu 60 la sută şi, respectiv, 24 la sută. Şi aşa mai departe, procentele de la Guvern scad în funcţie de venit şi cresc cele de la Primărie. Cea mai mică subvenţie de la Guvern este de 5 la sută, pentru persoanele care au venituri între 615,1 şi 786 de lei, care însă este completat cu o subvenţie de 57 la sută de la Primărie. Peste venitul înregistrat de 786,1 de lei, Guvernul nu mai acordă niciun fel de ajutor pentru încălzire, însă Primăria suportă în continuare mai mult de jumătate din costul căldurii. Constănţenii cu veniturile între 786,1 şi 840 de lei vor plăti numai 45 la sută din factura la căldură, cei cu venituri între 840,1 şi 900 de lei, vor plăti 50,5 la sută, cei cu venituri între 900,1 şi 1.100 de lei vor plăti 54 la sută din factură, cei cu venituri între 1.100,1 şi 1.300 de lei suportă 58,5 la sută din costul încălzirii, există ajutoarele de la Guvern. La rândul lor, constănţenii care înregistrează venituri între 1.300,1 şi 1.400 de lei au de plătit 63 la sută din factură, cei care au între 1.400,1 şi 1.500 de lei plătesc 67,5 la sută, la fel ca şi cei care au venituri între 1.500,1 şi 1.800 de lei. Atenţie, deşi pentru aceste tranşe se acordă ajutor numai de la Primărie, trebuie să ştiţi că se solicită acte doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate, precum şi îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute la ajutorul de la Guvern, adică proprietăţi, maşini noi şi conturi în bănci.

Atenţie cât consumaţi!

Este foarte important de ştiut că, ajutorul pentru energia termică furnizată în sistem centralizat se acordă doar în limita unor consumuri maxime stabilite de Guvern, în funcţie de lună şi numărul de camere. În luna noiembrie, consumul maxim pentru garsoniere este de 0,67 gigacalorii, pentru două camere 1,07 gigacalorii, pentru trei camere 1,39 gigacalorii şi pentru patru camere sau mai mult 1,94 gigacalorii. Pentru decembrie, consumurile maxime pentru care se acordă ajutorul este 0,74 gigacalorii, respectiv 1,22 gigacalorii, 1,58 gigacalorii şi 2,21 gigacalorii. Atenţie, ce veţi consuma peste aceste limite maxime, veţi plăti la preţ nesubvenţionat!

Constănţenii care nu se încadrează în prevederile ordonanţei Guvernului, în sensul că deţin cel puţin unul din bunurile specificate de ordonanţa sau nu îndeplinesc condiţiile acesteia acesteia vor beneficia doar de subvenţia de 32,5 la sută oferită de Primărie şi numai până la un venit de 2.100 de lei. „Pentru acest ajutor nu se solicită acte doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate, ci doar formularul de cerere şi copii după actele de identitate ale tuturor persoanelor declarate în cerere. Vor fi verificate în bazele de date toate declaraţii pe propria răspundere şi se vor respinge cererile neconforme!”, atenţionează reprezentanţii Primăriei Constanţa.