Cum verifici SIMPLU dacă ai carii sau paradontoză

Alimentatia moderna, bogata in produse ultrarafinate, este unul dintre principalii responsabili de aparitia paradontozei. La ea se adauga fumatul, stresul si automedicatia – alte “minuni” ale civilizatiei, care ne imbolnavesc.

28 oct. 2014, 08:08
Cum verifici SIMPLU dacă ai carii sau paradontoză

Frica de ambientul stomatologic si anxietatea dentara sunt principalele bariere care impiedica pacientul sa apeleze, din timp, la tratamentul preventiv de ingrijire orala.

Explicate prin senzatia de durere si reactia de aparare la stimuli nocivi (zgomotul produs de freza, vederea instrumentarului etc.), aceste fobii stomatologice au un impact negativ asupra mentinerii starii de sanatate a organismului.

Pacientii diagnosticati cu anxietate stomatologica amana sau renunta la tratamentul periodic de profilaxie dentara. Studiile efectuate au demonstrat ca femeile prezinta coeficiente mai ridicate ale anxietatii stomatologice fata de barbati, dar teama se diminueaza cu inaintarea in varsta.

Stomatologia moderna este ultraconservativa si se bazeaza pe un diagnostic precoce si un tratament profilactic. Succesul oricarui tratament stomatologic consta intr-o igiena buco-dentara adecvata si in vizitele periodice la cabinetul medicului.

Ce este paradontoza

“Maratonul” dentar in paradontoza incepe cu mobilitatea dintilor si se finalizeaza cu pierderea acestora. Paradontoza nu este o imbolnavire a dintilor, ci o boala care ataca radacina acestora, uneori chiar si osul maxilar sau mandibula, o boala a gingiei, care se manifesta in majoritatea cazurilor prin pierderea precoce a dintilor.

Paradontoza reprezinta o degenerare a paradontiului, tesut prin care sunt fixati dintii in osul maxilarelor, constand in retractia gingiilor, dezvelirea pronuntata si, in final, caderea lor.

E confundata adesea cu gingivita, care reprezinta, de fapt, primul stadiu al bolii. Paradontopatiile se instaleaza lent, fara simptome evidente. Un semn important, cu ajutorul caruia se pune diagnosticul de certitudine in paradontopatii, il reprezinta pungile paradontale.

Acestea favorizeaza stagnarea secretiilor si a resturilor alimentare, predispunand la abcese de tip paradontal foarte dureroase. Imbolnavirile paradontale provoaca pacientului o stare de disconfort fizic si mai ales psihic.

Boala paradontala e ireversibila, avansarea ei putand fi stopata printr-o buna igiena orala si vizite periodice la stomatolog.

Factori favorizanti in aparitia paradontozei

Cauza aparitiei paradontozei nu este cunoscuta, dar se considera a fi provocata de un dezechilibru neuroendocrin pe o imunitate scazuta a organismului, in prezenta factorilor predispozanti si favorizanti.

Fumatul scade puterea de autocuratare a dintilor, prin scaderea vascularizatiei la nivelul gingiilor si diminuarea fluxului salivar.
Periajul excesiv al dintilor contribuie la marirea gradului de mobilitate a acestora. Alergiile la diferitele metale utilizate la confectionarea lucrarilor protetice constituie un alt factor predispozant in paradontoza.

Citeşte mai mult pe avantaje.ro