Donald Trump este noul preşedinte al SUA. Cum vrea să schimbe America pe plan economic şi politic

Donald Trump a câştigat mai lejer decât s-ar fi aşteptat oricine alegerile prezidenţiale din SUA, iar acum toată lumea aşteaptă să vadă cum va pune în aplicare ceea ce a promis în campane. Printre principalele puncte ale progamului său s-au numărat o colaborare strânsă cu aliaţii din NATO pentru înfrângerea Statului Islamic, dar şi un nou sistem de verificare a imigranţilor, pe care l-a numit "filtrare extremă".

09 nov. 2016, 10:31
Donald Trump este noul preşedinte al SUA. Cum vrea să schimbe America pe plan economic şi politic

La începutul campaniei, Donald Trump a criticat NATO pentru că nu-şi face treaba. S-a răzgândit repede, după ce tabăra democrată şi mulţi experţi au spus că republicanul este un pericol pentru securitatea naţională.

„Vom colabora foarte strâns cu misiunea NATO. Am spus altădată că NATO e învechită pentru că nu reuşeşte să contracareze cum trebuie terorismul”, a spus Trump în campanie.

Dacă îşi va respecta promisiunile din campanie electorală, atunci una din primele decizii pe care Trump le va lua după ce se va instala la Casa Albă va fi legată de înfiinţarea unei comisii pentru „islamul radical”. El a promis că va distruge organizaţia teroristă Stat Islamic. 

Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că nu se va da în lături de la aplicarea unor măsuri extreme în ceea ce priveşte problema imigraţiei. Republicanul a vorbit în campanie despre deportarea a cinci milioane dintre cei 11 milioane de imigranţi aflaţi în ilegalitate pe teritoriul SUA şi construirea unui zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

În ceea ce priveşte adoptarea unor măsuri interne, Donald Trump a promis că va fi „preşedintele care va crea cele mai multe locuri de muncă”.

CITEŞTE ŞI PRIMA REACŢIE a Rusiei după ce Donald Trump a câştigat alegerile în Statele Unite ale Americii

În ultimele luni, candidatul republican şi-a adaptat discursul pe tema planului de reformă fiscală. Iniţial, planul prezentat în septembrie prevedea reducerea impozitului pe venit pentru categoriile sociale bogate de la 39,6% la 25%. Însă declaraţiile făcute ulterior pe această temă au generat o stare de confuzie. „Impozitele vor creşte puţin”, afirma Donald Trump într-un interviu acordat pe 8 mai. La scurt timp, Trump a revenit cu explicaţii: „Conform planului meu, impozitele vor scădea. Dar, pe durata negocierilor, vor creşte. Eu voi negocia cu democraţii, voi concepe un plan, planul optim. Şi va fi negociat. Pe durata negocierilor, va fi aplicat un alt plan. Asta este ce vreau să obţin şi voi lupta pentru acest lucru. La nivel practic, totul va fi renegociat. Iar, în opinia mea, impozitele pentru bogaţi vor creşte oarecum„, a spus el.

În august, în discursul din Detroit, Trump a anunţat: „Nimic nu i-ar bucura mai mult pe adversarii noştri străini decât împovărarea fiscală a companiilor şi cetăţenilor noştri până la eliminare”. În timpul campaniei din Partidul Republican, Trump sugera o reducere a impozitelor pentru cetăţenii americani care au venituri anuale de peste un milion de dolari. Planul iniţial prevedea introducerea a patru formule de impozitare, de 0%, 10%, 20% şi 25%. Trump a propus trei niveluri de impozitare, de 12%, 25% şi 33%. Acest lucru înseamnă majorarea cotelor de impozitare pentru categoriile sărace, dar reducerea de la 39,6% la 33% a cotei de impozitare pentru bogaţi.

CITEŞTE ŞCum arată şi cu se ocupă COPIII celui care va conduce cel mai puternic stat din lume

Candidatul republican pledează pentru eliminarea taxelor pe noile locuinţe, excluderea din venitul impozabil a cheltuielilor pentru creşterea copiilor şi introducerea unui plafon de 15% în impozitarea companiilor.

În privinţa creşterii salariului minim, Donald Trump a afirmat că analizează posibilitatea modificării salariului minim, însă nu a luat nicio decizie în privinţa cifrelor.

Donald Trump a promis totodată dezvoltarea infrastructurii în cazul în care va deveni preşedinte. „Administraţia Trump se va asigura că vom începe să utilizăm oţel şi aluminiu din SUA pentru infrastructura americană”, a afirmat el.

Magnatul american, care în calitatea de om de afaceri a construit hoteluri, casinouri, blocuri cu apartamente de lux, vrea acum să reconstruiască Statele Unite. Trump a promis „o nouă generaţie de şosele, poduri, căi ferate, tuneluri, porturi şi aeroporturi”.

În ceea ce priveşte tratatele comerciale internaţionale, Donald Trump s-a pronunţat frecvent împotriva Parteneriatului Transpacific (TTP), argumentând că acest acord ar avantaja China din punct de vedere economic. „TPP va contribui la scăderea preţurilor maşinilor străine menţinând însă practicile care blochează vinderea maşinilor americane în străinătate. Acest lucru nu este totul: China va intra în TTP pe uşa din spate, la o dată ulterioară. Analizează situaţia, o studiază. Nu participă acum la tratat, dar va fi în el. Dacă este bine, vor participa, dacă nu, nu. Mereu procedează la fel”, avertiza Trump în luna iunie.

Acordul de Parteneriat Transpacific (TTP) a fost semnat în februarie 2016 de Statele Unite cu Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam. Acordul comercial trebuie ratificat de fiecare semnatar pentru a intra în vigoare.

CITEŞTE ŞI PROTESTE în SUA după alegerea lui Donald Trump preşedinte VIDEO