CURS BNR: Euro atinge maximul ultimelor patru luni, după ce premierul Victor Ponta a demisionat

CURS BNR: Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4462 lei/euro, 4,1098 lei/franc elveţian şi 4,0711 lei/dolar. Principalele valute au înregistrat creşteri importante în faţa monedei naţionale. Euro a atins maximul ultimelor patru luni. Francul a ajuns la cea mai ridicată din ultimele două luni, iar dolarul atinge maximul ultimelor două luni şi jumătate. 
Iulian Tudor
04 nov. 2015, 11:12
CURS BNR: Euro atinge maximul ultimelor patru luni, după ce premierul Victor Ponta a demisionat

CURS BNR: Euro creşte la 4,44 lei, faţă de 4,43 lei, cursul anunţat marţi de BNR. A fost a şaptea şedinţă cu euro la 4,43 lei. Moneda europeană a atins marţea trecută maximul ultimelor două luni. Euro nu a mai atins o valoare atât de ridicată în faţa leului din 2 septembrie 2015 când Banca Naţională a anunţat un curs de referinţă de 4,4413 lei/euro.

Dolarul creşte la 4,07 lei, faţă de 4,03 lei, cursul anunţat ieri de BNR. Moneda americană a început săptămâna la 4,02 lei.

Francul creşte la 4,10 lei, faţă de 4,08 lei, aproape de cursul anunţat ieri de banca centrală.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,4318 lei/euro, 4,0844 lei/franc elveţian şi 4,0370 lei/dolar.

Victor Ponta: Îmi depun mandatul de premier. Rezist adversarilor politici, dar niciodată nu mă bat cu oamenii

Euro a trecut de două ori peste pragul de 4,5 lei în 2015 şi cauzele raliurilor de depreciere din lunile ianuarie, respectiv iunie – iulie au fost externe. Acum cauzele sunt interne, jucătorilor de pe piaţa valutară nu le plac incertitudinile politice şi pragurile menţionate vor putea fi uşor atacate, potrivit analiştilor de piaţă valutară consultaţi de ECONOMICA.NET.

Totuşi tendinţa de depreciere nu are forţă să dureze mult.

„Venim după o perioadă în care leul a fost destul de puternic şi, în opinia noastră, doar teama de o intervenţe a BNR a făcut să nu vedem valori mai mici de 4,35 lei pentru un euro. Chiar şi această demisie nu ar trebui să altereze semnificativ cursul EUR/RON dincolo de cele cateva saptamani in care am vedea formarea noului guvern. Sigur, dacă acesta din urma ar incepe sa ia unele masuri deosebit de neinspirate sau am avea o stare prelungita de incertitudine, de exemplu alegeri anticipate, situatia s-ar putea schimba in sensul unei perioade mai lungi de slabiciune a monedei nationale”, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville.

Şi costurile de finanţare ale României au crescut după ce premierul şi-a depus mandatul. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale româneşti cu maturitatea la zece ani a urcat pe piaţa secundară cu 49 puncte de bază (1,66%), la 3,62%, după ce a închis, marţi la 3,561%.

„Dacă nu se va ajunge la o înţelegere rapidă pentru formarea unui nou Guvern, ne putem aştepta ca euro să continue să se aprecieze şi să testeze din nou rezistenţa de la 4,5 lei. Chiar dacă va trece de acest nivel însă, experienţa crizelor politice anterioare, mai mici sau mai mari, ne arată că pe termen mediu intervalul de variaţie al cursului valutar nu se schimbă în mod semnificativ, acest lucru având loc doar în cazul unor evenimente economice importante, nu în cazul celor politice”, a declarat Marius Pandele, analist la casa de brokeraj Prime Transaction.

Prima reacţie a cursului valutar a fost una de creştere cu aproximativ un ban, de la mai puţin de 4,44 lei pentru un euro până la aproape de 4,45, spune analistul citat. „Comparativ cu alte momente de instabilitate politică din ultimii ani, totuşi, creşterea cursului euro a fost relativ modestă. În momentul de faţă este greu de spus cât de mare va fi efectul demisiei premierului asupra cursului valutar, pentru că nu putem anticipa cât va dura pînă la stabilizarea situaţiei pe plan politic”, a adăugat Marius Pandele.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Condimentul care taie senzația de greață și te scapă de dureri abdominale. Are nenumărate proprietăți, dar românii nu prea îl consumă
Capital.ro
Traian Băsescu aruncă bomba. Cine făcea legea în România
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Avertisment de ultimă oră pentru toți românii care au card Revolut și cont de Facebook
Adevarul
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Șoc în Europa. Ucraina atacă Rusia
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior sunt unice | FOTO
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Indemnizația pentru persoanele cu handicap va fi majorată cu 10% începând cu luna iunie 2024
Capital.ro
SE PLĂTESC 800 de lei de la primărie. S-a aflat exact cine va primi banii
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
VLADIMIR PUTIN, anunț PRIVIND RĂZBOIUL! RUSIA a DECIS
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'