CUTREMUR în România cu magnitudine 3.3

CUTREMUR în Vrancea, anunţă Institutul Naţional de Fizică a Pământului. 

19 sept. 2014, 04:25
CUTREMUR în România cu magnitudine 3.3

CUTREMUR ÎN VRANCEA. Seismul a avut loc o magnitudine de 3.3 şi s-a produs la o adâncime de 75 de kilometri, anunţă infp.ro. Nu este cel mai mare cutremur din această lună. La data de 2014-09-10 19:45:57 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de4.8 grade in zona Zona seismica Vrancea, judetul Buzau, la adancimea de 105km.

Un cutremur mai mic, cu magnitudine 2.3, a avut loc şi în Crişana, însă la o adâncime de doar câţiva kilometri. 

Regiunea Vrancea este o regiune seismica complexa de convergenta continentala, cu cel putin trei unitati tectonice in contact: placa Est – Europeana si subplacile Intra – Alpina si Moesica (Constantinescu et al., 1976). Activitatea seismica cea mai puternica din Romania se concentreza la adancimi intermediare de 60-200 km, intr-o placa subdusa veche, aproape verticala. Generarea a 1 – 6 evenimente de magnitudine Mw > 7.0 pe secol, intr-un volum focal foarte restrans, implica un nivel inalt al deformarii active (~3.5×10-7 / an) in domeniul subcrustal care nu se regaseste in deformarea crustei.

Citeşte şi Mircea Radulian: Zona Vrancea e capabilă să producă CUTREMURE MARI

Seismicitatea superficiala asociata cu procesul de subductie din Vrancea se propaga difuz catre est fata de arcul carpatic, intr-o banda delimitata de falia Peceneaga – Camena la nord, si de falia Intra-Moesica la sud (asa numita sub-placa a Marii Negre). Seismicitatea consta din cutremure de marime moderata, care nu depasesc magnitudinea 5.6, si pare sa fie, in mare masura, decuplata de activitatea seismica din litosfera subdusa. Aceasta seismicitate se manifesta prin grupari in spaţiu, in sub-zonele Ramnicu Sarat si Vrancioaia, si in timp; socurile principale ale secventelor sunt insotite de replici si adesea de presocuri sau roiuri de cutremure. Secvente seismice sunt comune pentru partea de est a zonei (regiunea Ramnicu Sarat), iar roiurile predomina in zona de nord (regiunea Vrancioaia).

Sub-zona Ramnicu Sarat

Sub-zona Ramnicu Sarat reprezinta o regiunea seismica particulara. Activitatea ei seismica se caracterizeaza prin cutremure crustale de magnitudine moderata MwMecanismele focale ale evenimentelor produse in zona Ramnicu Sarat sunt de doua tipuri: mecanisme cu o componenta dominanta a falierii de tip alunecare in directie, cu axa presiunilor orientata NV-SE (aceste mecanisme se inscriu in tendinta generala a campului de tensiuni din regiunea Vrancea: compresie pe directia SE-NV) si mecanisme de tip faliere inversa, sugerand prezenta unui camp de tensiuni relativ complex in zona studiata.