CUTREMUR VIOLENT în Italia. Magnitudinea, revizuită la 6,5. S-a CĂSCAT pământul şi s-au prăbuşit clădiri: „Am văzut IADUL!”

Un cutremur cu magnitudinea de moment 7,1 s-a produs în centrul Italiei, a anunţat Institutul american USGS. În mai multe zone afectate pământul s-a crăpat şi mai multe clădiri s-ar fi dărâmat, potrivit primelor informaţii. Magnitudinea seismului a fost revizuită iniţial la 6,1, iar apoi la 6,5. În zona afectată de seism locuiesc sute de mii de români, iar MAE face eforturi, prin misiunile diplomatice, pentru a stabili dacă există concetăţeni aflaţi în dificultate.

RomaniaTV.net
30 oct. 2016, 07:04

Cutremurul s-a produs duminică dimineaţă, la ora locală 7.40, şi a avut epicentul la 68 de kilometri est-sud-est de Perugia şi a fost localizat la o adâncime de 108 kilometri. Potrivit presei italiene, magnitudinea ar fi fost ulterior revizuită la 6,1, iar apoi la 6,5. De asemenea, s-au înregistrat, în următoarele minute şi două replici, ambele cu magnitudine peste 4: prima a avut 4,6, la ora locală 7.44, iar a doua – o magnitudine de 4,1, la ora 8.00.

Trei persoane au fost scoase în viaţă dintre dărâmături la Tolentino (Macerata). Alte şase victime au fost prinse sub dărâmături la Norcia, însă au fost scoase de salvatori în timp util. Din informaţiile furnizate până acum de autorităţi nu s-a semnalat niciun deces pentru moment.

Seismul s-a simţit şi în provinciile Lazio, Umbria şi Marche, dar şi la Roma.

Potrivit relatărilor de la faţa locului, zidurile s-au clătinat mai multe secunde, iar lumea a ieşit panicată în stradă în regiunile afectate. De asemenea, în mai multe zone solul s-a crăpat din cauza mişcării telurice, iar în mai multe localităţi sunt clădiri prăbuşite. La Roma, circulaţia metroului pe magistralele A, B şi B1 a fost oprită „pentru verificări tehnice”, iar pe magistrala C se semnalează întârzieri din aceeaşi cauză.

La Ussita, una dintre localităţile cel mai mult afectate de seismul din 26 octombrie este „dezastru”, potrivit autorităţilor locale. „Sa prăbuşit tot, se văd coloane de fum, este un dezastru!”, a spus primarul din Ussita, care dormea în maşină în momentul în care s-a produs cutremurul. „Am văzut iadul!”, a completat acesta.

La Norcia, localitatea cea mai apropiată de epicentru, s-au prăbuşit basilica San Benedetto şi catedrala Santa Maria, potrivit TG24.com.

La Amatrice s-au prăbuşit biserica Sant’Agostino şi o altă clădire.

Aproximativ 50 de replici în doar câteva ore

În numai două ore şi jumătate de la producerea cutremurului care a îngrozit din nou Italia, seismografele au înregistrat nu mai puţin de 50 de replici minore. Primele două au avut magnitudini de 4,6 şi 4,1, pentru ca apoi majoritatea să aibă magnitudini în jur de 3. La ora 8.13 s-a mai înregistrat o relică de magnitudine 4,5, la Reatino, în timp ce o alta de 4,4 s-a produs la ora 9,35, la Perugino.

Autorităţile italiene avertizează că nu se poate estima dacă vor mai avea loc cutremure sau nu şi avertizează populaţia să încerce să se pună la adăpost în zone cât mai sigure. „De la 10.000 de sinistraţi, riscăm să ajugem la 100.000”, spune Luca Ceriscioli, prefectul reginii Marche. Ancona, principalul oraş din zonă, este, de asemenea afectat.

Ministrul de Interne, Angelino Alfano, a anunţat că un dispozitiv de 1.300 de salvatori acţionează în teren şi că aceştia au situaţia sub control.

Alţi nouă răniţi, dintre care doi în stare gravă, au fost scoşi dintre dărâmături la Norcia şi Cascia.

„Din fericire nu sunt morţi, ci doar daune la patrimoniul nostru cultural. Sunt foarte preocupat, urmăresc ştirile cu mare atenţie. Sunt ţinut la curent cu evoluţia lucrurilor şi înţeleg panica din rândul oamenilor care locuiesc în zonele cel mai grav afectate. Intervenţia a fost promptă şi eficientă. Îmi exprim întreaga solidaritate şi afecţiune pentru oamenii afectaţi”, a fost mesajul preşedintelui italian Sergio Mattarella, aflat în vizită la Ierusalim.