Cutremur Nepal: Expediţie românească surprinsă de avalanşă. Alpinist român, la un pas de moarte

O expediţie românească, din care făcea parte şi alpinistul Alex Găvan, a fost surprinsă de avanlanşă pe muntele Everest. Avalanşa a fost provocată de cutremurul puternic, de 7.9, din Nepal.

25 apr. 2015, 09:27
Cutremur Nepal: Expediţie românească surprinsă de avalanşă. Alpinist român, la un pas de moarte

Alpinistul român Alex Găvan a fost la un pas de moarte, după ce a fost surprins de o avalanşă pe Muntele Everest.

„La baza de pe muntele Everest. Cutremur puternic, urmat de avalanşă de pe Pumori. Fug să mă salvez. Nu sunt rănit. Mulţi oameni rămaşi pe munte”, a scris alpinistul, sâmbătă, pe contul de Twitter.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs sâmbătă în Nepal a provocat avalanşe pe Muntele Everest.

Numeroși alpiniști implicați în diferite expediții pe Everest au fost surprinși sâmbătă de avalanșe, în urma cutremurului din Nepal, până în prezent fiind înregistrate opt victime în rândul cățărătorilor, alte zeci de persoane fiind blocate din cauza nămeților, potrivit unui oficial nepalez, scriu AFP și Reuters.

„Numărul celor decedați ar putea fi mult mai mare, incluzând atât alpiniști străini, cât și șerpași nepalezi”, a declarat Gyanendra Shrestha, oficial nepalez din cadrul Ministerului nepalez de turism, adăugând că avalanșa a îngropat o parte a taberei de bază de pe Everest, potrivit Reuters.

Un alpinist, prins de avalanșă în tabăra de bază de pe Everest, a transmis un mesaj text unui jurnalist AFP, în care l-a anunțat că ninge și elicopterele nu pot ajunge în acea zonă, scrie agenția France Presse.

Alpinistul Daniel Mazur a postat pe Twitter că tabăra de bază de pe Everest a fost ‘afectată serios’, iar echipa sa de alpiniști este prinsă de avalanșă. „Vă rog să vă rugați pentru fiecare dintre noi”, a mai postat acesta pe rețeaua Twitter.

Sute de oameni au ajuns la spital în urma seismului de 7,9 care a zguduit centrul ţării asiatice. Mai mult, în urma mişcării telurice, mai multe clădiri s-au prăbuşit, iar în Munţii Himalaya au fost raportate avalanşe.

Un oficial al ministerului nepalez de interne a anunțat potrivit unei estimări preliminare decesul a 688 de persoane în regiunile populate ale Nepalului, din care numai în capitala Kathmandu au fost înregistrate 181 decese, scrie agenția Reuters.