CUTREMURE succesive în Vrancea: trei seisme în mai puţin de 24 de ore

CUTREMUR ÎN ROMÂNIA. Două seisme s-au produs, în noaptea de marţi spre miercuri, în Vrancea. Seismele au avut, potrivit infp.ro, magnitudini de 3.6 şi 3.7 şi s-au produs în zona Vrancea-Buzău. 

08 oct. 2014, 09:13
CUTREMURE succesive în Vrancea: trei seisme în mai puţin de 24 de ore

UPDATE: Un al treilea cutremur, cu magnitudine 2.1, dar la foarte mică adâncime, 13 km, s-a produs miercuri.

Cutremur în Vrancea la o adâncime de peste 100 de kilometri. Seismul s-a produs aproape de miezul nopţii şi a avut o magnitudine de 3.7 şi nu s-a simţit la Bucureşti sau în alte oraşe. 

Al doilea cutremur a avut magnitudine 3,6 şi s-a produs în jurul orei 4.00.

Alte cinci seisme s-au produs în România de la începutul lunii octombrie, anunţă infp.ro.

Un cutremur subcrustal cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de miercuri, 10 septembrie, in regiunea Vrancea. 

Cutremurul cu cea mai mare magnitudine produs anul acesta în România a avut 5 grade şi s-a înregistrat la 29 martie, tot în zona seismică Vrancea.

La 6 octombrie 2013, în Vrancea a avut loc un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Regiunea Vrancea este o regiune seismica complexa de convergenta continentala, cu cel putin trei unitati tectonice in contact: placa Est – Europeana si subplacile Intra – Alpina si Moesica (Constantinescu et al., 1976). Activitatea seismica cea mai puternica din Romania se concentreza la adancimi intermediare de 60-200 km, intr-o placa subdusa veche, aproape verticala. Generarea a 1 – 6 evenimente de magnitudine Mw > 7.0 pe secol, intr-un volum focal foarte restrans, implica un nivel inalt al deformarii active (~3.5×10-7 / an) in domeniul subcrustal care nu se regaseste in deformarea crustei.

Seismicitatea superficiala asociata cu procesul de subductie din Vrancea se propaga difuz catre est fata de arcul carpatic, intr-o banda delimitata de falia Peceneaga – Camena la nord, si de falia Intra-Moesica la sud (asa numita sub-placa a Marii Negre). Seismicitatea consta din cutremure de marime moderata, care nu depasesc magnitudinea 5.6, si pare sa fie, in mare masura, decuplata de activitatea seismica din litosfera subdusa. Aceasta seismicitate se manifesta prin grupari in spaţiu, in sub-zonele Ramnicu Sarat si Vrancioaia, si in timp; socurile principale ale secventelor sunt insotite de replici si adesea de presocuri sau roiuri de cutremure. Secvente seismice sunt comune pentru partea de est a zonei (regiunea Ramnicu Sarat), iar roiurile predomina in zona de nord (regiunea Vrancioaia).