Dacian Cioloş va fi candidatul PNL pentru funcţia de premier. Propunerea, votată în unanimitate de liberali

Actualul prim-ministru Dacian Cioloș va fi propunerea PNL pentru funcţia de premier după alegerile parlamentare din 11 decembrie, a declarat Alina Gorghiu, potrivit România TV. Ea a adăugat că premierul nu se va înscrie în niciun partid politic.

RomaniaTV.net
24 oct. 2016, 07:40
Dacian Cioloş va fi candidatul PNL pentru funcţia de premier. Propunerea, votată în unanimitate de liberali

UPDATE: Conducerea PNL a votat în unanimitate ca Dacian Cioloș să fie propunerea liberalilor pentru postul de premier, potrivit unor surse oficiale.

UPDATE: Dacian Cioloș a acceptat să fie propunerea PNL pentru funcția de premier, chiar dacă nu se va înscrie în partid, a declarat președinta formațiunii politice, Alina Gorghiu, în urma întrevederii pe care a avut-o cu acesta. Preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că va propune luni Biroului Politic al partidului desemnarea lui Dacian Cioloş drept candidat al partidului pentru postul de premier, precizând că a primit acceptul lui Cioloş în discuţia de luni dimineaţă de la Guvern. ”Nu făceam această propunere dacă nu aveam acceptul lui”, a mai spus Gorghiu, la insistenţele jurnaliştilor. 

„Dacian Cioloș va fi propunerea pe care astăzi o voi face colegilor mei, care își vor exercita votul. Procedura este, conform statutului, nefinalizată astăzi pentru că un Consiliu Național trebuie să formalizeze decizia din BPN”, a spus Gorghiu, înainte de ședința conducerii PNL.

Ea a adăugat că premierul nu se va înscrie în niciun partid politic. „Domnia sa a ales să rămână acea persoană care își respectă angajamentele până la finalizarea mandatului, lucru care nu ne încurcă, nu mai are mult, nu ne deranjează, ba dimpotrivă suntem perfect de acord că are obligația să-și respecte cuvântul până la finalizarea mandatului de prim-ministru, așa cum și-a asumat la începutul acestuia”, a spus președintele PNL.

Gorghiu a explicat că nu există niciun impediment din punctul de vedere al Statutului PNL pentru a desemna o persoană care nu este membră a partidului drept candidat al liberalilor pentru poziția de prim-ministru.

„Nu se știe ce va rezerva viitorul, dar nu este o problemă statutară această desemnare, ba dimpotrivă este în spiritul și în litera dispozițiilor din Statutul PNL”, a adăugat liderul partidului.

Ea a spus că nu a discutat cu Cioloș despre o prezență a acestuia la mitingul liberalilor care ar urma să aibă loc pe 5 noiembrie, dar nu exclude această posibilitate.

Gorghiu a precizat totodată că nu a discutat cu Dacian Cioloș în legătură cu participarea acestuia la campania electorală.

„Singura premisă de la care am pornit și noi și domnia sa a fost aceea de a respecta platforma ‘România 100’, împreună cu programul de guvernare al PNL. Câtă vreme cele două sunt perfect compatibile și regăsiți acele principii corecte că stau la baza programului de guvernare toată lumea a fost mulțumită și împăcată”, a afirmat președintele PNL.

Luni dimineaţă, Dacian Cioloş şi Alina Gorghiu s-au întâlnit la guvern, discuțiile axându-se pe ”convergența dintre programul lui Dacian Cioloș și programul de guvernare al PNL”, potrivit unor surse politice.

Firea: PNL organizează MITING pentru susţinerea Guvernului tehnocrat, la Bucureşti, cu 50.000 de participanţi VIDEO

De asemenea, au adăugat sursele citate, la discuții au participat Gheorghe Falcă, coordonatorul campaniei electorale, și Ilie Bolojan, secretar general al PNL.