Dan Andronic, despre jurnaliştii acoperiţi din presă

Dan Andronic a dezvăluit, în cadrul serialului său, cum a fost influenţată presa de către Servicii de la Revoluţie încoace și a făcut publice numele oamenilor din presă care ar colaborat cu serviciile. Dan Tapalagă, Attila Biro și Ionel Stoica sunt doar câțiva din cei amintiți de Andronic. Jurnalistul face un inventar a ceea ce s-a scris deja în presa din ultimii ani, fără să-şi asume opinii categorice despre acoperiţii din presă. 

22 mai 2017, 08:27
Dan Andronic, despre jurnaliştii acoperiţi din presă

Dan Andronic a scris un nou episod în care pomenește ziariști despre care sugerează că ar fi apropiați ai unor persoane importante din trecut sau din prezent de la șefia serviciilor secrete.

Jurnalistul de la Evenimentul zilei a explicat în articolul său care era relația dintre jurnaliștii acoperiți și serviciile secrete.

„Există ofițeri deplin conspirați în mass-media, dar nu așa de mulți pe cât ne închipuim. Există alte metode de influențare, fie direct, fie prin exploatare în orb, adică prin livrarea unor date și informații, fără a dezvălui sursa reală. De multe ori acești ziariști sunt catalogați ca surse sau colaboratori, termenul de informator fiind prea dur și ca atare evitat de ofițerii de informații. Colaborarea între serviciile de informații și unii ziariști are mai mult rolul promovării unor interese punctuale, fiind canalizate pe anumite zone, în special politică, justiție și relații externe.”, scrie jurnalistul în EVZ.ro.

„Există ofițeri deplin conspirați în mass-media, dar nu așa de mulți pe cât ne închipuim. Există alte metode de influențare, fie direct, fie prin exploatare în orb, adică prin livrarea unor date și informații, fără a dezvălui sursa reală. De multe ori acești ziariști sunt catalogați ca surse sau colaboratori, termenul de informator fiind prea dur și ca atare evitat de ofițerii de informații. Colaborarea între serviciile de informații și unii ziariști are mai mult rolul promovării unor interese punctuale, fiind canalizate pe anumite zone, în special politică, justiție și relații externe.

„Cazul ziaristului Valentin Zaschievici,fost redactor șef de la Jurnalul Național ale cărui documente de ofițer SRI au fost publicate în 2012, a determinat o regândire a modului de recrutare, o parte din ziariști fiind dirijați spre MApN. Vezi cazul Robert Turcescu. Este interesantă biografia lui Zaschievici: absolvent al Colegiului Superior de Siguranţă Naţională, Valentin Zaschievici a fost reporter, editor coordonator la cotidienele Libertatea, Ora și redactor șef la Jurnalul Naţional. Formator în proiecte ale CJI şi Freedom House România, Valentin Zaschievici este în prezent freelancer. Numele conspirativ era Sofia Teodorescu.

Trebuie menționat că Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, avea o baterie de analiști pe care-i cultiva prin întâlniri săptămânale. Există cel puțin trei oameni importanți din această zonă care mi-au confirmat relațiile pe care le-au avut cu Florian Coldea, numai că nu am acordul lor de a le da numele.

Unul dintre ei, care a recunoscut acest lucru public, este Ion Cristoiu. Discuțiile sale cu Florian Coldea se purtau în spiritul descris mai sus, cel al influențării subtile, o tactică care nu prea are succes cu editorialistul EVZ, după cum știm toți cei care-l cunoaștem pe Ion Cristoiu de ani de zile. Dar Ion Cristoiu era un caz special”

 

Continuarea aici