Dan Barna, vicepreşedinte USR: Demisia lui Nicuşor Dan din partid a fost o greşeală, ne-am pierdut încrederea unii în ceilalţi

Vicepreşedintele USR Dan Barna, candidat pentru şefia partidului, a declarat sâmbătă la congresul de la Poiana Braşov că formaţiunea în datorează foarte mult lui Nicuşor Dan, a cărui demisie a fost o greşeală care a dus la crearea unor falii adânci în interiorul partidului, şi a spus că obiectivul USR este să dea premierul la alegerile din 2020.

RomaniaTV.net
28 oct. 2017, 10:51
Dan Barna, vicepreşedinte USR: Demisia lui Nicuşor Dan din partid a fost o greşeală, ne-am pierdut încrederea unii în ceilalţi

”Noi toţi îi datorăm extrem de mult lui Nicuşor Dan. Dincolo de simpatii, de antipatii, de opinii, este o realitate pe care istoria României o va reţine. Nicuşor Dan timp de zece ani a luptat pentru o idee care a făcut să se nască USR şi care a făcut ca toţi să fim aici, datorită acelui elan pe care Nicuşor Dan l-a avut în societatea românească şi în România. Nu am fost mereu de acord cu Nicuşor, şi cred că decizia de a-şi da demisia a fost una greşită, dar ceea ce pot spune foarte clar este că  locul lui Nicuşor Dan este în USR.  Avem nevoie de Nicusor si daca o sa am sprijinul dumneavoastra o sa fac tot ceea ce pot pentru a il convinge sa revina langa noi”, a declarat Dan Barna în discursul de prezentare a candidaturii la şefia USR.

El a arătat că plecarea lui Nicuşor Dan din partid a scos la iveală o ”falie adâncă a lipsei de încredere” între membrii partidului, dar şi faptul că instituţiile interne ale USR funcţionează, dând ca exemplu acest sens referendumul pentru poziţionarea formaţiunii împotriva modificării Constituţiei în privinţa familiei.

Barna a făcut apel, în repetate rânduri, la unitate şi la reconciliere între taberele din USR.

Eu am încredere că suntem capabili să reuşim ceea ce ne-am promis, să luptăm ca întreg pentru România pe care o dorim.  Nu există vreo scuză dacă eşuăm. Nu vor fi de vină liberalii sau „nicuşoriştii” sau progresiştii sau orice altă etichetă ne punem unii altora. Vom fi de vină noi toţi. Şi nu va fi numai eşecul nostru. Dacă USR se risipeşte, fiecare dintre noi îşi va fi pierdut nişte luni sau ani din viaţă, asta am putea digera. Dar mai grav, vom fi irosit şi  noi, din nou, speranţele unei generaţii întregi că se poate naşte un partid politic care să nu fie o frântă aripă tânără de PSD sau PNL. De aceea, vă chem pe toţi să lăsăm deoparte luptele noastre interne pentru orgoliu şi să vedem miza reală a acestui Congres – să relansăm lupta USR pentru schimbarea României”, le-a spus Barna delegaţilor la congres.

Vă cer să oprim războiul civil USR vs. USR. E timpul să punem punct. Să ne recunoaştem greşelile şi să reînvăţăm să avem încredere unii în ceilalţi. Să ne uităm la ce ne apropie şi nu la ce ne desparte. Să ne comportăm ca adulţi şi nu ca puşti cu cornete. Să devenim noi cei care impunem agenda şi nu victimele agendei altora”, a mai spus el.

Dan Barna a spus că obiectivul USR trebuie să fie impunerea prim-ministrului la următoarele alegeri parlamentare.

”Sintetizez: respect faţă de reguli, dialogul intern şi extinderea – acestea sunt direcţiile principale pe care vi le propun ca să transformăm USR într-un partid adevărat. Şi mai e un element. Pentru ca USR să devină acel mecanism solid şi eficient, partidul trebuie să se profesionalizeze. Nu trebuie să ne propunem să devenim politicieni de meserie. Trebuie să devenim profesionişti care fac politică. E o distincţie importantă”, a mai afirmat Barna.