Dan Voiculescu, acuzat de 7 infracţiuni de ŞANTAJ. Fondatorul PC, cercetat sub control judiciar

Dan Voiculescu este acuzat de şapte infracţiuni de şantaj prin constrângere în vederea obţinerii unor contracte de publicitate pentru Antena 1 şi Antena 3, se arată într-un comunicat al DNA. Denunţătorii au adus la dosar şi înregistrări audio şi video compromitătoare pentru Dan Voiculescu.  

03 iul. 2014, 13:22
Dan Voiculescu, acuzat de 7 infracţiuni de ŞANTAJ. Fondatorul PC, cercetat sub control judiciar

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Dan Voiculescu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial.

Procurorii au instituit măsura controlului judiciar pentru Dan Voiculescu „în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii de la urmărirea penală şi al prevenirii săvârşirii de către acesta a unor noi infracţiuni de şantaj”. Pe timpul cât se află sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu părăsească teritoriul României, altfel decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului şi să nu se apropie de denunţători, de martori şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale.

Potrivit DNA, Dan Voiculescu a ameninţat, direct sau prin intermediari, oameni de afaceri şi administratori a trei companii că, în situaţia în care nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă INTACT MEDIA, pe care în fapt îl conduce, va declanşa o agresivă campanie de discreditare.

Potrivit procurorilor, unul dintre denunţători, „sub ameninţare, i-a achitat lui Dan Voiculescu, suma totală de 900.000 euro sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă aparţinând acestuia”.
„Un al doilea om de afaceri, denunţător la rândul său, deşi s-a simţit direct şi puternic ameninţat, a refuzat categoric să cedeze şantajului, amenințării şi constrângerii, aşa încât, trustul controlat de inculpat a declanșat un atac mediatic susținut la adresa firmei acestui om de afaceri”, mai spus procurorii DNA.

Potrivit probelor administrate de DNA, „în perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Dan Voiculescu, sub pretextul îmbunătăţirii şi menţinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denunţători încheierea unor contracte de publicitate care, în realitate, erau taxe de protecţie împotriva denigrării”.
„Ca modalitate de abordare folosită de către Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denunţătorilor (oameni de afaceri) faptul că este necesar să acorde o atenţie deosebită sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presă INTACT MEDIA şi a subliniat că lipsa promovării în media a activităţii companiilor lor riscă să aibă efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, că orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat într-un mod negativ exagerat, nu doar sub formă de ştiri, ci sub formă de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune ANTENA 1 sau ANTENA 3”, se mai arată în comunicatul DNA.

Zilele trecute, Dan Voiculescu a fost acuzat de Marian Căpăţână că ar fi plătit 1 milion de euro familiei lui Bercea Mondial pentru a-l denigra pe preşedintele Traian Băsescu. Totodată, Elena Udrea a anunţat că va depune plângere penală la DNA împotriva lui Voiculescu pentru terenurile din Giurgiu. Miercuri, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis să instituie sechestru pe o parte din bunurile lui Voiculescu, în dosarul privatizării ICA.

În dosarul Bercea-Mircea Băsescu, Marian Căpăţână l-a acuzat pe Dan Voiculescu ar fi dat un milion de euro familiei lui Bercea pentru a-l denigra pe Traian Băsescu.

DOSARUL BERCEA-BĂSESCU. Dan Voiculescu, acuzat că a PLĂTIT 1 milion de euro. Avocat: Sunt INVENŢII

Căpăţână a declarat în faţa instanţei că fiul lui Bercea Mondial i-ar fi spus că Dan Voiculescu i-a dat un milion de euro pentru a-l implica într-un scandal pe fratele preşedintelui.

„Mi-a spus (Florin Anghel – n.r.) că a primit de la Dan Voiculescu, la el în birou, suma de un milion de euro din care voia să-mi dea mie aceştia bani – 200.000 de euro. Mi s-a spus că a fost contactat prin C.S. şi prin avocatul Pavel Abraham, iar pe el nu-l interesează banii, în condiţiile în care acceptă suma de 200.000 de euro numai să declare că o parte din bani au ajuns la domnul Traian Băsescu”, se arată în declaraţia dată în faţa instanţei de Marian Căpăţână, presupusul intermediar dintre familia Bercea şi Mircea Băsescu.

În replică, Dan Voiculescu a anunţat că vrea să îl dea în judecată pe Marian Căpăţână şi intenţionează să îi ceară daune în valoare de 100.000 de euro şi solicită Curţii de Apel o copie a declaraţiilor lui Căpăţână.

Dan Voiculescu vrea să îl dea în JUDECATĂ pe Marian Căpăţână şi să ceară DAUNE de 100.000 de euro

Dan Voiculescu a solicitat Curţii de Apel o copie a declaraţiilor lui Căpăţână, cerere pe care a şi dat-o publicităţii.

Pe de altă parte, liderul PMP, Elena Udrea, a anunţat, miercuri, că va depune plângere penală împotriva lui Dan Voiculescu. Vom face o plângere penală la DNA împotriva lui Dan Voiculescu pentru contractele de teren arendat cu ADS„, a spus Elena Udrea.

Miercuri, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis să instituie sechestru pe o parte din bunurile lui Dan Voiculescu, în dosarul în care este acuzat de privatizarea frauduloasă a ICA. Voiculescu s-a prezentat marţi, pentru prima dată, în faţa noului complet de judecată, format din judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea. Avocaţii inculpaţilor au încercat să obţină o nouă amânare a procesului, solicitând schimbarea completului, însă cererea le-a fost respinsă. Procesul se va relua la data de 7 iulie.

Dosarul privatizării ICA. Judecătorii pun SECHESTRU pe bunurile lui Dan Voiculescu. Următorul termen: 7 iulie