De ce a fost redeschis dosarul „Ţigancă împuţită”. MOTIVAREA JUDECĂTORULUI

Judecătorul de drepturi şi libertăţi care a dispus confirmarea redeschiderii urmăririi penale în dosarul cunoscut sub numele de "ţigancă împuţită" arată, în motivarea deciziei, că în acest caz nu au fost efectuate acte de urmărire penală şi nu s-au administrat probe, fiind "o situaţie particulară", informează Mediafax.

RomaniaTV.net
27 mai 2015, 14:12
De ce a fost redeschis dosarul „Ţigancă împuţită”. MOTIVAREA JUDECĂTORULUI

Magistratul Judecătoriei Sectorului 1 invocă faptul că preşedintele Traian Băsescu a beneficiat de imunititate, motiv pentru care nu a putut fi pusă în mişcare acţiunea penală nici faţă de faptă, nici faţă de persoana fostului şef al statului.

„Reţinând că ordonanţa supusă confirmării are ca temei dispariţia împrejurării pe care s-a întemeiat soluţia de neîncepere a urmăririi penale, dar şi dispoziţiile art. 305 alin (1) C.proc.pen., care în esenţă obligă efectuarea de cercetări cu privire la faptele sesizate, înainte de a dispune începerea urmăririi penale, in personam, judecătorul de camera preliminară va confirma redeschiderea urmăririi penale, in rem, doar sub aspectul săvârşirii faptelor care constituie obiectul sesizării, iar nu şi faţă de persoana faţă de care s-a dispus soluţia de neîncepere a urmăririi penale”, arată magistratul în motivarea sentinţei de luni.

Pentru confirmarea ordonanţei de redeschidere a urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară a verificat existenţa unor fapte sau împrejurări noi din care să rezulte că „a dispărut împrejurarea pe care s-a întemeiat soluţia revocată şi totodată dacă a intervenit o cauză care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal”.

Judecătorul de camera preliminară a reţinut că la data de 10.01.2008, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a dispus în mod corect neînceperea urmăririi penale faţă de numitul Traian Băsescu, sub aspectul săvâşiririi infracţiunilor prevăzute de art. 208 alin(1)-209 alin(1) lit. e C.pen. de la 1968 şi art. 205 C.pen. de la 1968, reţinând incidenţa dispoziţiilor art. 84 alin(2) din Constituţia României, potrivit cărora „în timpul mandatului, Preşedintele României se bucură de imunitate …”, precum şi faptul că în atare condiţii preşedintele în funcţie nu poate fi cercetat, dedus judecăţii sau judecat pentru săvârşirea de fapte penale, cu excepţia faptei de înaltă trădare”.

Judecătoria Sectorului 1 a confirmat redeschiderea urmăririi penale pentru furt, furt calificat şi insultă pe numele lui Traian Băsescu, cu privire la fapte fostului şef al statului care a folosit, în 2007, apelativul „ţigancă împuţită” la adresa unei jurnaliste şi i-a luat acesteia telefonul mobil.

Incidentul s-a petrecut în ziua de 19 mai 2007, în timp ce fostul președinte Traian Băsescu și soția sa se aflau la cumpărături într-un supermarket din București.

DOSARUL „Casa din Mihăileanu”. Traian Băsescu, cercetat pentru ABUZ în serviciu. MOTIVAREA instanţei

Jurnalista Andreea Pană, de la postul de televiziune Antena 1, i-a filmat cu telefonul mobil în momentul în care aceștia se aflau la casa de marcat, adresând președintelui întrebări legate de cumpărăturile efectuate. El a răspuns unor întrebări, după care a rugat-o pe jurnalistă să înceteze. Ea a insistat, iar Traian Băsescu i s-a adresat: „măi, păsărică, tu nu ai treabă azi?”, după care i-a luat din mână telefonul, refuzând să i-l returneze.

La ieșirea din complexul comercial, jurnalista i-a cerut președintelui să-i înapoieze telefonul, însă acesta i-a replicat: „Ia reclamă-mă tu la Poliție. Vino luni, la Cotroceni, și-ți dau telefonul”. Seara, telefonul a fost returnat unei echipe a Antena 1, la sediul central al Partidului Democrat.

Telefonul Andreei Pană înregistrase, însă, în continuare, convorbirea pe care președintele a avut-o cu soția. Întrebat de aceasta dacă îi dă telefonul înapoi jurnalistei, șeful statului a răspuns: „Da”, după care i-a salutat pe ziariștii aflați la ieșirea din magazin și a continuat către soție — „Cât era de agresivă țiganca asta împuțită … nu știu, Maria … da’ trebuia să i se întâmple odată”.

Imediat după incident, președintele Băsescu a rugat-o pe Andreea Pană să accepte ‘scuzele sale sincere pentru situația creată’.

La 23 mai 2007, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis, cu unanimitate de voturi, să îl sancționeze pe șeful statului cu avertisment, stabilind că utilizarea expresiei „țigancă împuțită” este o discriminare.

Ulterior, în mai 2008, magistrații Înaltei Curți de Casație Justiție au anulat sancțiunea cu avertisment aplicată lui Traian Băsescu de către CNCD.

ACUZAŢII GRAVE în dosarul privind răpirea jurnaliştilor în Irak. ANUNŢUL Parchetului General