De ce apar puncte albe pe unghii

Credinţa populară spune că petele albe de pe unghii arată lipsa calciului din organism. Chiar aşa să fie? Specialiştii contrazic acest aspect şi spun că este doar un mit.

07 apr. 2016, 10:19
De ce apar puncte albe pe unghii

Şi medicul german Ulrike Junius-Walker spune că petele albe de pe unghii nu sunt cauzate de deficitul de calciu şi această problemă nu poate fi rezolvată prin creşterea de minerale. De asemenea, medicul mai spune că unghia este formată din calciu numai într-un procent de 0,2 la sută. Atunci, dacă nu aceasta este cauza, de ce apar puncte albe pe unghii?

De ce apar puncte albe pe unghii: anunţă o boală cronică

Termenul medical pentru petele albe de pe unghii este leuconichia. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă nimic grav. Ele apar în urma unor traumatisme minore ce au loc în timpul creșterii unghiei.

Medicul de la Institutul de Medicină Generală de la Medizinische Hochschule Hannover a precizat că unghia în întregul ei este alcătuită din 100 până la 150 de straturi subțiri. Se crede că traumatismele minore cum sunt o lovitură sau leziuni ușoare pot cauza modificări de culoare, ca urmare a formării unor pungi mici de aer în structura unghiei.

Atunci când este cauzată, însă, de boli cronice, nu dezvăluie lipsa de calciu, de zinc sau de alți nutrienți, așa cum spune credința populară. Petele albe de pe unghii semnalează scăderea albuminei din sânge ori o boală cronică de ficat.

Boli autoimune, sifilis şi rujeolă sunt anunţate de coloraţia albă a unghiilor. De ce apar pete albe pe unghii?

De asemenea, leuconichia poate fi cauzată de boli infecţioase precum zona Zoester, rujeola, TBC, sifilis. În plus, petele albe pe unghii pot anunţa şi boli autoimune sau neoplazice, tulburări metabolice, neuropatii periferice, psoriazis, intoxicaţii cu arsenic, plumb, sulfamide, pilocarpină şi thaliu.

Coloraţia albă a unghiilor poate sa urmeze unor fenomene fiziologice, precum menstruaţia sau stresul puternic, sau după boli acute precum infarct miocardic, boli digestive (colita ulcerativa), afecţiuni cutanate, boli renale (insuficienţa renală).

Află mai multe despre cum să scapi de unghiile îngălbenite pe clicksanatate.ro