MOTIVARE: De ce s-au dat pedepse mici în dosarul Microsoft. Cine sunt beneficiarii reali ai sumelor exorbitante

Cei patru inculpați din dosarul Microsoft, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan, au primit pedepse mici deoarece au făcut denunțuri la DNA, iar beneficiarii reali ai sumelor exorbitante din această afacere sunt de fapt Dinu Pescariu și Claudiu Florică, se arată în motivarea judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

27 apr. 2016, 16:31
MOTIVARE: De ce s-au dat pedepse mici în dosarul Microsoft. Cine sunt beneficiarii reali ai sumelor exorbitante

Magistrații Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru și Leontina Șerban explică în motivarea sentinței date pe 24 martie de ce au aplicat pedepse în cuantum redus în acest dosar: Nicolae Dumitru — 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu — 2 ani cu executare, Dorin Cocoș — 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan — 3 ani cu executare. În plus, judecătorii au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ștefan.

În esență, judecătorii spun că Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gabriel Sandu beneficiază de reducerea cuantumului pedepselor deoarece au făcut denunțuri în cursul urmăririi penale și și-au recunoscut vinovăția în fața instanței, iar pentru fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan se va aplica principiul „proporționalității” în raport cu ceilalți inculpați, chiar dacă el nu și-a recunoscut faptele în timpul procesului.

În cazul lui Nicolae Dumitru, judecătorii au apreciat că sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege pentru ca scopul pedepsei să fie atins prin aplicarea unei condamnări cu suspendare, motivele fiind că el a avut o contribuție redusă în a influența factorii de decizie din ministere și nu a avut o putere reală asupra acestora, iar pentru una din infracțiunile de care este acuzat a intervenit prescripția răspunderii penale.

Un alt motiv invocat de magistrați pentru aplicarea unor pedepse reduse în dosarul Microsoft este că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licențe Microsoft au fost Florică Claudiu și Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denunțători la DNA.

Astfel, în motivare se arată că, deși legea prevede o pedeapsă cuprinsă între 2 și 7 ani închisoare pentru infracțiunea de trafic de influență, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gabriel Sandu beneficiază de o reducere la jumătate a condamnării deoarece au făcut denunțuri la DNA și o altă reducere de o treime pentru că și-au recunoscut vinovăția în instanță.

Aceste reduceri se întemeiază pe dispozițiile art.19 din OUG 43/2002 care prevăd: „Persoana care a comis una dintre infracțiunile atribuite prin prezenta ordonanță de urgență în competența Parchetului Național Anticorupție, iar în timpul urmăririi penale denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege„, iar art. 375 din Codul de procedură penală prevede că persoanele care se judecă în procedura simplificată a recunoașterii vinovăției beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Așadar în aplicarea obligatorie a celor două cauze de reducere a pedepselor, conform art. 79 Cod penal, instanța constată că limitele de pedeapsă prevăzute de textul de lege care incriminează infracțiunea de trafic de influență, se reduc, într-o primă etapă, cu jumătate, rezultând pedepse ce se încadrează între minimul de 1 an și maximul de 3 ani și 6 luni închisoare pentru inculpații Dumitru Nicolae și Cocoș Dorin și, respectiv, între 1 an și 5 ani închisoare pentru inculpatul Sandu Gabriel; în a doua etapă, ca efect al faptului că inculpații au uzat de procedura simplificată a recunoașterii vinovăției, limitele de pedeapsă astfel cum au fost reduse la jumătate ca efect al denunțurilor formulate de inculpați, vor fi reduse în mod obligatoriu din nou cu încă o treime, rezultând noi limite finale, cuprinse între 8 luni și 2 ani și 4 luni închisoare pentru inculpații Dumitru Nicolae și Cocoș Dorin și, respectiv, între 8 luni și 3 ani și 4 luni închisoare pentru inculpatul Sandu Gabriel„, se arată în motivare.

Pe de altă parte, magistrații declară că, în aprecierea criteriilor de individualizare a pedepselor, vor avea în vedere rolul pe care fiecare inculpat l-a avut în afacerea cu licențe Microsoft, sens în care se reține că liantul afacerii a fost Dorin Cocoș, care a dat curs propunerii cumpărătorilor de influență Claudiu Florică și Dinu Pescariu — beneficiarii reali ai contractului — și care, cu sprijinul și concursul lui Gheorghe Ștefan, și-au exercitat influența asupra fostului ministru Gabriel Sandu să faciliteze întregul șir de ilegalități, în vederea obținerii și încheierii contractului.

În cazul lui Gabriel Sandu, judecătorii nu au luat în considerare aplicarea de circumstanțe atenuante, chiar dacă fostul ministru susținea că el a încercat să încheie în condiții de legalitate contractul cu licențe Microsoft, însă asupra lui au fost făcute presiuni.

Pe de altă parte, în ceea ce îl privește pe Nicolae Dumitru, instanța susține că acesta a avut o contribuție redusă și nu a avut o putere reală în a influența factorii decizionali în încheierea contractului cu licențe Microsoft din anul 2009. Mai mult, în legătură cu infracțiunea de trafic de influență săvârșită în anul 2004, judecătorii au constat că a intervenit prescripția răspunderii penale.

Concret, Nicolae Dumitru a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, constând în aceea că, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a primit în anul 2004 de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu suma de 7,65 milioane USD pentru a-și exercita influența asupra unor membrii și funcționari ai Guvernului în vederea derulării contractelor de închiriere a licențelor Microsoft. De asemenea, Dumitru Nicolae a primit în același scop, în cursul anului 2009, de la cumpărătorii de influență Claudiu Florică și Dinu Pescariu suma de 2.700.000 euro, bani pe care i-a împărțit cu Dorin Cocoș.

Judecătorii de la instanța supremă au decis să schimbe încadrarea juridică din infracțiunea de trafic de influență în formă continuată în două infracțiuni de trafic de influență aflate în concurs real. Motivul acestei schimbări de încadrare îl reprezintă faptul că nu este îndeplinită condiția ce vizează unitatea de rezoluție infracțională.

„(…) actul de sesizare al instanței delimitează clar existența a două acte materiale distincte și individuale: niciuna din probele administrate în cauză la urmărirea penală sau cercetarea judecătorească nu a reliefat că inculpatul a anticipat că, începând din anul 2004 și până în anul 2010, se va implica în activități infracționale, după cum nu rezultă din nicio probă sau act că după încheierea contractului de licențiere Microsoft din anul 2004, inculpatul Dumitru Nicolae a avut reprezentarea participării sale la încheierea contractului cu licențe Microsoft din anul 2009, aspect ce rezultă cu prisosință din raportul de constatare aflat la dosarul cauzei, volumul 80 precum și declarația inculpatului Cocoș Dorin, cel care practic l-a cooptat pe acesta în activitatea infracțională și care a învederat instanței în mod expres acest aspect„, se spune în motivare.

Ca urmare a schimbării încadrării juridice, judecătorii au apreciat că, pentru infracțiunea de trafic de influență comisă de Nicolae Dumitru în cursul anului 2004, a intervenit prescripția răspunderii penale.

Cu referire la Gheorghe Ștefan, magistrații au avut în vedere rolul său în a-l influența pe fostul ministru Gabriel Sandu în vederea realizării și facilitării firmelor lui Claudiu Florică în a obține contractul cu licențe Microsoft, „demersurile, diligențele și atitudinea constant proactivă în realizarea scopului final și, de asemenea, atitudinea și poziția constant disimulatorie și nesinceră abordată pe parcursul întregului proces penal, precum și faptul că a primit cu titlu de folos necuvenit ca preț al influenței exercitate suma de 3.996.360 euro”.

Pentru fostul primar însă se va aplica „principiul proporționalității”, deoarece nu a beneficiat de nicio reducere a pedepsei, „fără a ignora faptul că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din aceste contracte cu licențe Microsoft au fost martorii cumpărători de influență Florică Claudiu și Dinu Pescariu, titularii de drept ai acestor contracte”.

Judecătorii au mai stabilit că pentru Nicolae Dumitru, Ștefan Dumitru și Dorin Cocoș legea penală mai favorabilă este noul Cod penal, care le creează o situație mai ușoară. Astfel, legea penală veche sancționa fapta de trafic de influență în limite de la 2 la 10 ani închisoare, în timp ce legea nouă sancționează aceeași faptă în limite de la 2 la 7 ani închisoare. Potrivit acestui criteriu, noul Cod Penal este legea mai favorabilă pentru cei trei inculpați.

În ceea ce îl privește pe fostul ministru Gabriel Sandu, instanța a apreciat că legea penală mai favorabilă este legea veche, deși aceasta prevede limitele de pedeapsă mai mari.

Concret, Gabriel Sandu a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de trafic de influență prevăzută de art. 291 Cod penal, reținându-se la încadrarea juridică a faptei și dispozițiile Legii nr.78/2000, care instituie în sarcina instanțelor obligația de majorare cu o treime a limitelor de pedeapsă în cazul persoanelor care la data săvârșirii faptelor exercită o funcție de demnitate publică, cum este cazul lui Gabriel Sandu. Or, legea veche nu prevedea aceste dispoziții de majorare cu o treime a limitelor de pedeapsă, astfel încât aceasta a fost luată în considerare.