De necrezut: Australia, în faţa CPI pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂŢII

Un deputat independent a declarat miercuri că a cerut Curţii Penale Internaţionale (CPI) să investigheze în legătură cu politica de imigraţie foarte restrictivă a Australiei pe care o acuză de 'crime împotriva umanităţii', informează AFP, citată de Agerpres.

22 oct. 2014, 05:59
De necrezut: Australia, în faţa CPI pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂŢII

Australia îi trimite pe solicitanţii de azil care sosesc pe ambarcaţiuni în centre de detenţie pentru imigranţii ilegali în Papua-Noua Guinee sau în insulele din Pacific, precum Nauru sau Manus.

Andrew Wilkie a explicat că a luat această decizie după ce a încercat în zadar ani de zile să obţină o schimbare a politicii autorităţilor de la Canberra.

El a cerut într-o scrisoare adresată CPI să deschidă o anchetă ‘cu privire la crimele împotriva umanităţii comise de membri ai guvernului australian împotriva persoanelor care sosesc în apele australiene în căutare de azil’.

Canberra susţine că politica sa de imigraţie vizează să descurajeze călăuzele în condiţiile în care sute de persoane s-au înecat în timp ce încercau să ajungă pe coastele australiene.

Imigranţilor li se refuză astfel orice posibilitate de a se stabili în Australia, chiar dacă dosarul lor justifică dreptul de a li se recunoaşte statutul de refugiat. Ei pot alege să rămână în centrele din insulele din Pacific sau să se întoarcă în ţările lor de origine.

Citeşte şi Închisoare pentru că a vrut să facă SĂPUN şi LĂMPI din IMIGRANŢI

Această politică, introdusă de guvernul laburist pentru a face faţă afluxului de imigranţi provenind din numeroase ţări precum Irak, Iran şi Afganistan, este continuată de actualul guvern conservator.

Deputatul Andrew Wilkie acuză guvernul de încălcarea tratatelor internaţionale privind drepturile refugiaţilor, drepturile copilului, precum şi drepturile civile şi politice.

Ministrul imigraţiei Scott Morrison a replicat că Australia respectă dreptul internaţional. ‘Guvernul nu se va lăsa intimidat de persoanele în căutare de atenţie care doresc revenirea la politicile costisitoare aflate la originea tragediilor şi haosului de la graniţele noastre’, a spus ministrul australian.