Decizie CCR: Parlamentul îi poate da mandat preşedintelui pentru Consiliul European

Curtea Constituţională a respins sesizarea de neconstituţionalitate pe care preşedintele Traian Băsescu a făcut-o în legătură cu legea prin care parlamentarii au stabilit că ei trasează sarcinile preşedintelui în relaţia cu Uniunea Europeană. Traian Băsescu susţinea că preşedintele este singurul care decide politica externă a României.

RomaniaTV.net
06 nov. 2013, 10:44
Decizie CCR: Parlamentul îi poate da mandat preşedintelui pentru Consiliul European

Victoria USL la CCR este parţială deoarece, chiar dacă judecătorii Curţii au decis că Parlamentul îi poate da mandat de reprezentare preşedintelui la Consiliul European, rămâne la latitudinea preşedintelui dacă ţine seama sau nu de acest mandat.

În schimb, dacă preşedintele decide să-l trimită pe primul-ministru la Bruxelles, mandatul din partea Parlamentului devine obligatoriu.

Disputa pe reprezentarea la Consiliul European a început încă din vara anului 2012 când prim-ministrul Victor Ponta a mers la o reuniune a Consiliului European, fără acordul preşedintelui Traian Băsescu.

Acesta din urmă a reclamat la Curtea Constituţională o încălcare a atribuţiilor preşedintelui în domeniul politicii externe, aşa cum sunt ele definite în Constituţie, iar judecătorii CCR i-au dat dreptate.

Coaliţia nu s-a resemnat cu decizia Curţii şi Parlamentul a adoptat o lege prin care şeful statului este obligat să-şi prezinte mandatul în faţa forului legislativ, acesta urmând să adopte o hotărâre de care preşedintele României este obligat să ţină seama în discuţiile pe care le poartă la Bruxelles.

Traian Băsescu a contestat legea la Curtea Constituţională, aceasta urmând să tranşeze diferendul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 28 iunie 2012, că, pentru prima dată în 8 ani de mandat, a fost „împiedicat” să îşi exercite atribuţiile constituţionale. Şeful statului a mai spus că, în premieră, după revoluţie, un premier îşi asumă atribuţii ale preşedintelui fără a avea mandat şi a arătat că România este reprezentată nelegitim la Consiliul European.

Traian Băsescu a făcut acuzaţiile după o zi plină de incertitudini cu privire la participarea sa la Consiliul European. Şeful statului şi-a început declaraţia de presă de la Palatul Cotroceni spunând că nu este cea mai veselă zi pentru el.

„Este pentru prima dată în opt ani de mandat când sunt împiedicat să-mi exercit atribuţiile constituţionale”, a adăugat Traian Băsescu. El a spus că a luat decizia de a nu merge la Bruxelles pentru că ar fi fost „o situaţie stânjenitoare”.

„Această reputaţie pe care ne-am construit-o ar fi fost pusă sub semnul întrebării dacă astăzi la Bruxelles am fi mers doi delegaţi. Ar fi fost o situaţie stânjenitoare şi eu cred că într-un moment în care nu numai UE aşteaptă foarte mult de la acest Consiliu, dar toată lumea este focusată pe acest Consiliu, o stânjenitoare dispută între preşedinte şi premier nu ar fi făcut numai înconjurul Uniunii Europene, dar şi înconjurul lumii, pentru că jurnalişti ca dumneavoastră sunt peste tot şi ar fi încercat să speculeze orice fisură, fie ea şi o fisură cu aspect stânjenitor care ar fi putut viza delegaţia românească”, a explicat preşedintele.

Preşedintele a arătat totodată a spus că este pentru prima dată în 22 de ani când un prim-ministru îşi asumă atribuţiile preşedintelui fără să aibă mandat. Preşedintele Băsescu a mai declarat că România este nelegitim reprezentată la Bruxelles.

„Suntem într-o situaţie în care statul de drept e pus sub semnul întrebării prin atitudinea anunţată ieri de Ponta şi prin presiunile făcute pe justiţie”, a acuzat şeful statului.

„Mandatul pentru Consiliul de astăzi (n.r. – joi) este extrem de complicat şi vă garantez că, privind la delegaţia cu care a mers şi ştiind subtilităţile Consiliului European, sunt convins că nu au înţeles mandatul pentru CE de azi. E bine că azi discuţiile sunt doar incipiente”, a spus şeful statului.

Curtea Constituţională a decis, pe 27 iunie, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.