Decizie FĂRĂ PRECEDENT a INSTANŢEI. BCR trebuie să plătească dobândă la credit CLIENTULUI

Decizie fără precent a instanţei. Cea mai mare bancă din românia a fost dată în judecată de un client pentru clauze abuzive. Instanţa obligă banca să îi dea clientului 12.000 de euro pentru modul abuziv în care a calculat dobanda şi alte 1.800 de euro pentru comisioanele abuzive.

23 iul. 2014, 09:33
Decizie FĂRĂ PRECEDENT a INSTANŢEI. BCR trebuie să plătească dobândă la credit CLIENTULUI

Tribunalul Bucureşti a hotărât că Banca Comercială Română a utilizat clauze abuzive într-un contract de credit încheiat în 2006. Instanţa a dispus eliminarea comisioanelor şi înlocuirea dobânzii netransparente de aproape 10% a băncii cu una legată de Euribor de doar 2,2%. De asemenea, BCR este obligată să plătească clientului dobândă legală pentru sumele reţinute nejustificat de-a lungul timpului. Decizia este definitivă.

Tribunalul Bucureşti a luat o decizie în premieră într-un proces judecat în recurs la instanţa din Capitală. A admis aproape în integralitate acţiunea unui client împotriva BCR care a cerut ca mai multe clauze contractuale să fie declarate abuzive. Litigiul a pornit în mai 2012 şi în octombrie 2013 Judecătoria Sectorului 3 a respins acţiunea clientului.

Însă, la sfârşitul lunii iunie 2014, Tribunalul a decis că nu mai puţin de 13 clauze din contractul de creditare încheiat în august 2006 şi din Condiţiile generale de afaceri sunt abuzive.

În premieră la instanţa bucureşteană, judecătorul a considerat că BCR a perceput ilegal comisionul de acordare a creditului şi pe cel de administrare şi că a calculat în mod nelegal dobânda creditului, utilizând celebra „dobândă de referinţă variabilă care se afişează la sediile BCR”. Instanţa a dispus ca dobânda creditului să fie calculată în funcţie de Euribor la şase luni, la care se adaugă marja contractuală de 1,9 puncte procentuale, ceea ce face ca dobânda curentă să scadă la doar 2,2%, faţă de aproape 9-10% cât calcula BCR.

Banca trebuie să restituie clientului aproape 12.000 de euro, reprezentând dobânda suplimentară încasată din cel de-al doilea an al creditului. Încă aproximativ 1.800 de euro trebuie înapoiaţi pentru comisioanele încasate fără temei.

Citeşte mai multe pe economica.net.