Declararea veniturilor din străinătate: Ce PFA-uri NU trebuie să depună formularul 201

Cei care au obținut în 2016 venituri din străinătate sunt obligați să le declare Fiscului, pentru impozitare, până spre sfârșitul lunii mai 2017, prin intermediul formularului 201. Cu toate acestea, unele persoane fizice autorizate (PFA) nu au obligația să depună formularul 201.

03 mai 2017, 16:08
Declararea veniturilor din străinătate: Ce PFA-uri NU trebuie să depună formularul 201

Obligația declarării veniturilor obținute din străinătate în anul anterior este stabilită de articolul 130 din Codul fiscal, raportarea făcându-se prin formularul 201. Deoarece persoanele fizice sunt cele vizate de această raportare a apărut o dilemă: PFA-urile ar trebui să depună, de asemenea, formularul 201 până pe 25 mai 2017? Concluzia este că declarația 201 trebuie depusă de PFA-uri doar dacă acestea desfășoară fizic activitate în străinătate. Cu alte cuvinte, o PFA care desfășoară fizic activitate în România pentru clienți din străinătate nu trebuie să depună la Fisc declarația 201, scrie avocatnet.ro.

PFA-urile (adică entități juridice înregistrate și autorizate să funcționeze pe teritoriul României) care obțin venituri din străinătate (adică au clienți străini, dar prestează muncă din România către aceștia, nu se duc să presteze activitatea în străinătate) nu depun declarația 201. Dacă într-un caz extraordinar o PFA ar desfășura fizic activitatea pe teritoriul altei țări, ar avea obligația să se autorizeze acolo și abia în acest caz am vorbi de venituri obținute din străinătate„, a explicat Luiza Daneliuc, expert contabil, pentru avocatnet.ro.

Referitor la situația în care o PFA desfășoară fizic activități în străinătate și trebuie să depună declarația 201, putem vorbi de deducerea impozitului pe venit plătit în străinătate din impozitul pe venit datorat în România.

De depunerea declarației 201 sunt vizate, în principal, persoanele fizice care au domiciliul în România și au obținut venituri în străinătate și persoanele fizice care stau în străinătate, obțin venituri acolo și vin des în România. Mai precis, depunerea „Declarației privind veniturile realizate din străinătate” trebuie făcută de:

  • persoanele fizice rezidente române, care au domiciliul în România, pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României;
  • persoanele fizice nerezidente al căror centru al intereselor vitale este amplasat în România (cu alte cuvinte, în România este locul de care relațiile personale și economice ale persoanei în cauză sunt mai apropiate);
  • persoanele fizice nerezidente prezente în România pentru o perioadă sau mai multe ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic 2016.

Citeşte şi Medicii, IT-iştii, cercetătorii şi persoanele cu handicap, SCUTIŢI de plata impozitului pe venit – PROIECT