Deputaţii au adoptat TACIT, pentru a doua oară, MODIFICĂRILE la Legea ANI, care sar în ajutorul aleşilor INCOMPATIBILI

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, o serie de modificări la legea ANI privind sancţionarea incompatibilităţilor, care vin în ajutorul aleşilor incompatibili, dar aceleaşi modificari legislative au mai fost adoptate tacit de Camera Deputaţilor şi pe 13 mai 2015.
Iulian Tudor
09 dec. 2015, 10:14
Deputaţii au adoptat TACIT, pentru a doua oară, MODIFICĂRILE la Legea ANI, care sar în ajutorul aleşilor INCOMPATIBILI

Unul dintre aceste proiecte este al senatoarei PC Cristiana Anghel, in timp ce celalalt apartine mai multor deputati PSD, UDMR si unui deputat de la minoritati.

Citeşte şi: Înregistrări de la şedinţa PNL, pe tema criteriilor de integritate: „Divorţaţi ca să nu mai fiţi incompatibili”

Daca s-ar adopta aceste proiecte Legea ANI s-ar modifica in asa fel incat, practic, o persoana gasita incompatibila sau in conflict de interese are interdictie timp de trei ani de la a ocupa aceeasi functie pentru care a fost gasit incompatibil sau in conflict de interese, nu orice functie publica.

Mai exact, potrivit expunerii de motive din proiectul inițiat de senatorul Cristiana Anghel, „(…) având în vedere considerentele reținute de Curtea Constituțională, precum și cele reținute de instanțele judecătorești în materie, se propune modificarea art.25 (alin.2), în sensul precizării că dispoziția privind interdicția se referă la funcția care a generat starea de incompatibilitate”.

Art. 25 alin. (2) prevede: „Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

Cea de-a doua propunere legislativa, semnata de 9 deputati si senatori de la PSD, UDMR si minoritati, vizeaza acelasi aspect al sanctiunilor privind incompatibilitatea alesilor. Potrivit modificarilor propuse, un primar, viceprimar sau consilier local gasit incompatibil, nu mai poate candida la niciuna dintre aceste 3 functii, timp de 3 ani. Insa el poate candida la Parlament, sau la Consiliul Judetean. Aceleasi reguli se aplica pentru presedintii, vicepresedintii sau consilierii judeteni, respectiv pentru deputati, senatori si europarlamentari.

Astfel aceasta modificare legislativa grupeaza trei cate trei functiile pentru care un ales gasit incompatibil nu mai poate candidat.

Toate aceste modificari legislative vin in ajutorul alesilor incompatibili care in prezent nu mai pot candida pentru NICIO functie timp de 3 ani dupa ce au fost gasiti incompatibili.

Cele doua proiecte au avut termen de adoptare tacita inceputul lunii mai, iar pe 13 mai s-a luat act de adoptare in plenul Camerei Deputatilor.

Ulterior insa au exista discutii la nivelul conducerilor celor doua camere referitor la ce for este cel decizional, astfel ca nu s-a indeplinit complet procedura parlamentara pentru ca proiectele sa fie inaintate Senatului, scrie Hotnews.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Veste proastă pentru fanii „Las Fierbinți“! Un mare actor își ia adio de la serial!
Fanatik.ro
Afacerea cu care un român a dat lovitura! Ideea genială prin care ajunge să câștige și 200 de lei în doar câteva minute
Capital.ro
Klaus Iohannis a rămas FĂRĂ CUVINTE. Nu am crezut că o să văd vreodată AȘA CEVA
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Se dau GRATIS 500 de lei. Cine primește banii
Adevarul
Zelenski, între Churchill și Chaplin: „Cine sunt eu? Sunt președintele Ucrainei”
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase fuste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
A murit la doar 55 de ani. Veste șoc în politica românească
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere aparent banală
Playsport.ro
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
kanald.ro
Senatul României a aprobat proiectul de lege privind monitorizarea calității aerului: Se dau amenzi de până la 80.000 de lei
Capital.ro
A MURIT marele actor român. Toată SCENA artistică este în doliu
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
stirilekanald.ro
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
substantial.ro
Laurențiu Reghecampf, fericit în brațele Corinei Caciuc după despărțirea de Anamaria Prodan: ‘Contează că mie îmi place foarte mult Corina’
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'