Deputatul Radu Zlati: Nu doresc desfiinţarea examenelor naţionale, le doresc SUSPENDATE

Deputatul PNL Radu Zlati propune ca examenele naționale la sfârșit de ciclu școlar, adică evaluările naționale și Bacalaureatul să fie suspendate pentru 1-2 ani. Liberalul consideră că actualul sistem de învățământ nu evaluează pertinent cunoștințele, priceperile și deprinderile elevilor.

04 aug. 2015, 18:36
Deputatul Radu Zlati: Nu doresc desfiinţarea examenelor naţionale, le doresc SUSPENDATE

Nu doresc desființarea examenelor naționale, le doresc suspendate până la o nouă lege a educației. Actualul examen național verifică ceea ce nu știe elevul. Avem un examen prost. Vi se pare ca destinele elevilor vor fi afectate daca nu vom da examen national?„, a declarat deputatul PNL Radu Zlati, potrivit b1.ro.

În cazul admiterii la liceu, mai mulţi directori solicită ca absolvenţii de clasa a VIII-a să dea examen, spune liberalul. „Actualul sistem de repartizare computerizată nu mulțumește pe toată lumea. Elevii ajung în alte părți decât doresc„, a declarat Radu Zlati.

Idee este următoarea: facem examenele naționale ca să avem o grilă de intrare pentru universități sau le facem pentru a verifica dacă scopurile pe care ni le-am propus prin legea educației au fost atinse? Decât să am o oglindă care să mă inducă în eroare, mai bine o sparg și mă duc să îmi fac alta la atelier„, a mai spus Radu Zlati.

Liberalul consideră că examenele naţionale ar trebui să nu mai fie date până când nu apare o nouă lege a Educaţiei Naţionale. „Examenele naționale la sfârșit de ciclul școlar ar urma să fie reintroduse odată cu aprobarea noii Legi a Educației Naționale, dar nu mai devreme de anul școlar 2017-2018. În perioada imediat următoare, toate componentele sociale interesate în bunul mers al școlii românești și în special specialiștii și practicienii în domeniul evaluării didactice ar urma să dezbată problema evaluării în învățământul preuniversitar românesc în cadrul unor discuții publice, deschise reprezentanților mediului academic, sindicatelor din învățământ, organizațiilor de părinți și elevi, pentru a se putea astfel decide care va fi forma pe care noua LEN o va prelua și propune Parlamentului. Nu știm unde suntem și deci nu vom ști nici încotro ne îndreptăm dacă nu avem sau nu vom avea un sistem de evaluare adecvat„, a precizat deputatul.