Der Spiegel: Un fost director al EADS, pus sub acuzare în dosarul de dare de mită în România şi Arabia Saudită

Fostul director al EADS, Stefan Zoller, a fost pus sub acuzare în Germania pentru dare de mită în România şi Arabia Saudită în cadrul contractelor încheiate pentru asigurarea securităţii frontierelor celor două state, scrie publicaţia germană "Der Spiegel". Fostul director EADS a negat.

RomaniaTV.net
08 dec. 2014, 10:23
Der Spiegel: Un fost director al EADS, pus sub acuzare în dosarul de dare de mită în România şi Arabia Saudită

Potrivit „Der Spiegel”, fostul manager EADS Stefan Zoller ar fi implicat în dosarul de dare de mită al EADS. Concret este vorba despre două comenzi pentru sisteme de securitate a frontierelor în Arabia Saudită şi România. Investigaţiile Procuraturii din Munchen se bazează pe două denunţuri anonime din iulie 2008 şi aprilie 2011, mai scrie „Der Spiegel”. 

În cazul României este vorba despre un contract de sute de milioane de euro din anul 2004. Pentru obţinerea contractului ar fi fost mituiţi functionari prin două firme de consultanţă din Bucureşti. Autoritățile anti-corupție din România lucrează la acest caz şi sunt informaţii că mai mulţi politicieni de rang înalt sunt în vizorul anchetatorilor.
Pentru a obţine un contract în vederea asigurării securităţii graniţelor Arabiei Saudite, EADS este acuzat că a mituit mai mulţi funcţionari din ministere şi politicieni saudiţi. Anchetatorii din Munchen sunt interesaţi, printre altele de plăţi în valoare de 13 milioane de euro, care s-au făcut între anii 2011 şi 2012 printr-o firmă de consultant din Londra.

Stefan Zoller susţine că nu a avut cunoştinţă de darea de mită şi spune că este în interesul lui să se clarifice acest caz.

Der Spiegel mai scrie că la sfârşitul lunii octombrie au avut loc percheziţii la câteva din birourile EADS din sudul Germaniei. Conducerea Airbus a demarat deja o anchetă internă în acest caz.