Descoperire fascinantă făcută pe planetă Pluto. Cerul este albastru, iar apa…

Primele imagini color ale învelişului de ceaţă din atmosfera planetei pitice Pluto, surprinse săptămâna trecută de misiunea New Horizons, dezvăluie că acesta are o culoare albastră, a anunţat, joi, NASA. În plus, sonda spaţială a detectat şi numeroase mici regiuni expuse de apă îngheţată pe suprafaţa Pluto.

08 oct. 2015, 19:47

Particulele propriu-zise de ceaţă sunt probabil gri sau roşii, însă modul în care acestea dispersează lumină albastră a captat atenţia echipei de cercetători ai misiunii New Horizons, se arată în anunţul făcut joi de NASA.

Acea nuanţă izbitoare de albastru ne oferă informaţii despre dimensiunea şi compoziţia particulelor de ceaţă. Un cer albastru rezultă, de multe ori, din dispersia razelor solare de către particule foarte mici. Pe Pământ, acele particule sunt molecule foarte mici de azot. Pe Pluto, acestea par să fie particule mai mari – dar tot relativ mici – asemănătoare funinginei, pe care le numim „tholine”„, explică omul de ştiinţă Carly Howett.

Citeşte şi ASPECTE ASTRALE ale săptămânii: Venus influenţează Fecioarele şi Balanţele

În acelaşi anunţ făcut joi de NASA, se precizează că sonda spaţială New Horizons a detectat numeroase regiuni mici şi expuse de apă îngheţată pe Pluto. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul informaţiilor colectate de un aparat de cartografiere aflat pe această misiune, denumit Ralph.

Întinderi vaste de pe Pluto nu prezintă expuneri de apă îngheţată pentru că sunt camuflate, aparent, de alte gheţuri mai volatile de pe cea mai mare parte a planetei. Înţelegerea motivului pentru care apa apare exact în acele locuri şi nu în altele reprezintă o provocare pe care o aprofundăm„, explică omul de ştiinţă Jason Cook.

Un aspect curios al acestei descoperiri îl reprezintă faptul că zonele care prezintă cele mai evidente indicii de apă îngheţată corespund celor de culoare roşu aprins din imaginile color publicate recent de NASA.

Dezvăluirea vine după ce Alan Stern, unul dintre cei mai apreciaţi cercetători care lucrează pentru Agenţia spaţială americană, a afirmat că NASA este pe punctul de a anunţa, joi, o descoperire „uluitoare” care are legătură cu planeta pitică Pluto. Săptămâna trecută, NASA a dezvăluit noi imagini cu suprafaţa lui Pluto, care arată diverse forme de relief – munţi, cratere şi canioane.

Citeşte şi Noi imagini de pe Pluto: Vapori în atmosferă şi gheţuri mişcătoare la sol

Acea lume de acolo este vie. Are un ciclu meteorologic, are ceaţă în atmosferă, este activă din punct de vedere geologic… În fiecare săptămână rămân perplex„, a adăugat Alan Stern.

NASA a păstrat acelaşi registru de discreţie ca şi în cazul celui mai recent anunţ major făcut de agenţia spaţială americană – descoperirea unor depozite de săruri hidradate, ce atestă prezenţa apei în stare lichidă pe Marte. Totuşi, numeroase chestiuni au rămas deocamdată fără răspuns. Pluto are lanţuri impresionante de munţi şi dune, o suprafaţă multicoloră şi câteva alte elemente de relief misterioase, care nu au putut fi deocamdată explicate de către ştiinţă.