Descoperire ULUITOARE în China: vase din piatră gigantice de origine necunoscută

In muntii din nordul Laosului, in provincia Xieng Khouang, exista o zona „presarata" cu mii de vase uriase de piatra, fiecare cântarind si pâna la 7 tone!
Iulian Tudor
01 mai 2017, 09:32
Descoperire ULUITOARE în China: vase din piatră gigantice de origine necunoscută

In general, acestea sunt dispuse in grupuri ce pot numara mai multe sute de asemenea obiecte. Ele se gasesc in special pe un platou din apropierea orasului Phonsavan, dar sunt circa 90 de situri in care se numara peste 3.000 de boluri de piatra, pe o suprafata de circa 1.000 km2.

Provizii, alcool, urne funerare

Fiecare vas poate masura pâna la 3 metri inaltime, toate fiind taiate in piatra: cel mai frecvent calcar, gresie, dar uneori si granit, iar unele sunt ornamentate cu basoreliefuri exterioare. Existenta „gulerelor” din jurul gurii fiecarui vas sugereaza prinderea lor, odinioara, cu cercuri care sa le faca mai rezistente.

Platoul bolurilor este considerat vechi de peste 2000 de ani. Inca nu se cunoaste provenienta acestor boluri imense, insa e foarte probabila utilizarea lor: stocarea proviziilor de hrana si cuve de fermentatie pentru alcoolul de orez. Se mai presupune ca puteau servi, de asemenea, pentru a strânge apa de ploaie cazuta in sezonul musonilor sau, si mai bizar, drept urne funerare. Aceasta ultima supozitie vine din faptul ca in jurul unor asemenea obiecte au fost gasite resturi umane (oseminte, dinti), precum si obiecte cu specific funerar si piese de ceramica.

Victime ale razboiului, pe timp de pace

Situl a fost descoperit in anii 1930 de arheologul francez Madeleine Colani, dar razboiul si politicienii au impiedicat sapaturile in zona pâna in 1994. In timpul razboiului din Vietnam multe vase au fost distruse de bombardamentele americane si, foarte grav, exista si azi mii de tone de munitie neexplodata in preajma acestora, ceea ce face dificile si periculoase cercetarile arheologice, scrie Revista Magazin.

Intre 1964 si 1973, fortele americane au efectuat circa 600.000 de misiuni de bombardament deasupra Laosului – devenita astfel tara cea mai bombardata de pe planeta –, iar provincia Xieng Khouang a fost a doua cea mai vizata de aceste actiuni, cu peste 63.000 de bombe, din care nu mai putin de 30% nu au explodat la impactul cu solul.

De aceea, anual, numerosi oameni mor sau sunt raniti din cauza proiectilelor ramase din timpul razboiului. In prezent se fac demersuri pentru clasificarea Platoului Bolurilor pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, iar mai multe organizatii internationale desfasoara campanii de deminare. In acest timp, siturile ce prezinta siguranta se afla permanent in atentia turistilor, bucurându-se de mare interes, cu atât mai mult cu cât ele se afla in vecinatatea altor obiective importante, cum sunt sursele de apa termala (Muang Kham, situl 23) ori, cel mai cunoscut – situl 52, cu 392 de vase, situat in apropierea satului traditional Hmong.

Istoria, dupa cum se vede, se schimba. Din pacate, multi oameni pastreaza in ei aceeasi ancestrala vocatie de a ucide si a distruge.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Veste bună pentru elevi și profesorii. Vor avea o zi liberă chiar în iunie, înainte de vacanța de vară
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie 2024
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ în pușcărie
DailyBusiness
Lovitură dură pentru industria jocurilor de noroc! Apar noi modificări în lege!
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Cancan.ro
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a ales
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga activitate în condiții normale! Daniel Baciu anunță măriri de peste 40%
Capital.ro
Românii ajung direct la închisoare. Se schimbă legea. Pedeapsa va fi garantat cu executare
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'