Ministrul Transporturilor: Autotostrada A1 Sibiu – Piteşti ar putea fi gata în 2020-2021

Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor din Guvernul Cioloş, a analizat starea proiectelor de infrastructură aflate în prezent în diferite stadii şi a apreciat că numărul mic de kilometri de autostradă pe care România îi are comparativ cu alte state UE şi cu ţările vecine este o urmare a stilului de lucru "pompieristic", care în loc să grăbească lucrurile, mai mult le-a zădărnicit.

RomaniaTV.net
25 ian. 2016, 20:10
Ministrul Transporturilor: Autotostrada A1 Sibiu – Piteşti ar putea fi gata în 2020-2021

Ministrul Dan Marian Costescu a declarat luni seara, la TVR, ca ritmul foarte lent în care s-au construit autostrăzi în România este o urmare a faptului că anumite proiecte au fost demarate prematur, în urma unor presiuni, fără să se bifeze toate etapele vitale în asemenea cazuri.

Buba, daca este una, este bagajul cu care am plecat la construcţia infrastructurii. Am plecat, practic, de la zero.
S-au făcut nişte proiecte pompieristic, s-au făcut presiuni să înceapă anumite proiecte. În momentul în care am ajuns să am constructorul pe şantier, s-a văzut că nu s-au făcut expropieri şi nu se poate construi. Presiunile au fost fie de ordin politic, pentru că au fost ani electorali şi au fost oameni care au luat decizii fără să cunoască efectele, fie din dorinţa nevinovată de a construi ceva repede”, a arătat ministrul Costescu.

Şeful Transporturilor a menţionat că în România sunt în lucru în 2016 aproxiamtiv 400 de kilometri de autostradă şi a apreciat că „un obiectiv realist” pentru finalizarea proiectelor în curs de derulare este fixarea unui termen de 4-5 ani.

PLANURILE CNADNR. Câţi kilometri de autostradă sunt planificaţi pentru execuţie în 2016

Cel mai important proiect al Ministerului Transporturilor este, în prezent, autostrada Sibiu-Piteşti, consideră ministrul Dan Marian Costescu, adăugând că, în ciuda problemelor cu studiul de fezabilitate, ideal ar fi să nu se rezilieze contractul, întrucât s-ar intra „într-un cerc vicios din punct de vedere juridic”. „S-a găsit o soluţie de completare a acelui studiu de fezabilitate, care acum nu este satisfăcător cu un modul. Modulul 2, care nu a fost plătit, va fi plătit şi executat. La sfarsitul anului speram sa finalizam studiul de fezabilitate. Proiectarea se va licita separat, iar la licitaţia deschisă vor participa toţi cei care nu sunt pe lista neagră, aşa cum sunt cei de la Orăştie-Sibiu”, a subliniat Costescu, adăugând că autostrada A1 Sibiu – Piteşti ar putea fi gata în 2020-2021.

Ministrul Dan Marian Costescu a vorbit şi despre problemele de la segmentul de autostradă Orăştie – Sibiu, care a fost demolat după o surpare şi a arătat că nu este exclus ca incidente asemănătoare să mai apară: „Acolo au fost folosite materiale neconforme cu specificaţiile tehnice, nu s-a respectat proiectul. Statul român, prin CNADNR, va executa garanţiile pe care constructorul le are, 90 de milioane de lei, care acoperă lucrările pentru bucata demolată. Există îngrijorarea că ce s-a întâmplat pe acest segment se poate întâmpla şi pe altele. La sfârşitul lunii septembrie se va lansa şi o licitaţie pentru o expertiză tehnică pe toată lungimea tronsonului”.

Costescu a apreciat că la CNADNR este nevoie de o schimbare de sistem şi a dat asigurări că nu vor fi impuse taxe de autostrăzi în următorii doi ani.