DIESELGATE. Vânzările Volkswagen şi cota de piaţă a grupului au scăzut în Europa, în luna octombrie

DIESELGATE. Vânzările grupului Volkswagen au scăzut luna trecută în Europa (UE plus EFTA), iar cota sa de piaţă s-a diminuat, a anunțat marți Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

17 nov. 2015, 09:13
DIESELGATE. Vânzările Volkswagen şi cota de piaţă a grupului au scăzut în Europa, în luna octombrie

DIESELGATE. Vânzările Volkswagen, cel mai mare producător auto european, au înregistrat luna trecută un declin de 0,8%, la 288.221 unități, în timp ce cota sa de piață în Europa a scăzut de la 26,1% în octombrie 2014 la 25,2%.

Și alte branduri ale grupului german au raportat scăderi ale livrărilor: Seat (11,2%), Skoda (2,9%), Volkswagen (0,4%). Totuși, brandurile premium Audi și Porsche au înregistrat creșteri ale vânzărilor de 3,5% și, respectiv, 13,3% în octombrie.

Luna trecută, cele mai semnificative creșteri ale livrărilor în Europa au fost raportate de companiile germane Daimler (20,9%) și BMW (12,8%) și de grupul Fiat Chrysler Automobiles (7,7%). Producătorii auto francezi PSA Peugeot Citroen și Renault au înregistrat scăderi de 1,5% și, respectiv, 0,4%.

Citeşte şi DIESELGATE. Procurorii germani au deschis o anchetă separată în cazul Audi, divizia de lux a Volkswagen

În primele zece luni din acest an, vânzările grupului Volkswagen au crescut cu 6,5%, la 2,98 milioane de vehicule, dar cota sa de piață a scăzut de la 25,4% în perioada ianuarie — octombrie 2014 la 25%.

Și alți producători auto importanți au raportat creșteri în perioada ianuarie — octombrie 2015: Daimler (17,5%), BMW (11,9%), Fiat Chrysler Automobiles (12,9%), Renault (7,1%) și PSA Peugeot Citroen (4,2%).

Citeşte şi Volkswagen anunţă primele compensaţii. Oferă cadou carduri de 1.000 de dolari, pentru fiecare maşină

Statisticile vizează piețele auto din 29 de state europene, din care 26 provin din Uniunea Europeană, fără Malta, iar trei state sunt participante la Acordul European de Comerț Liber (EFTA), respectiv Islanda, Norvegia și Elveția.

Săptămâna trecută, Volkswagen a recunoscut că a subestimat consumul de combustibil și nivelul emisiilor de dioxid de carbon pentru aproximativ 800.000 de mașini, mărcile VW, Seat, Skoda și Audi, vândute în Europa. De asemenea, Volkswagen a admis că a găsit pentru prima dată indicii privind modificarea nivelului emisiilor și la vehiculele echipate cu motoare pe benzină, extinzând un scandal care până acum se concentra pe motoarele diesel.