DIICOT a deschis dosar penal in rem în urma dezvăluirilor lui Dan Andronic despre arhiva SIPA. Reacţia jurnalistului

DIICOT a deschis dosar in rem pentru divulgarea informaţiilor secrete de stat și neglijență în serviciu pentru documentele dispărute din arhiva serviciului secret al Ministerului Justiției.

RomaniaTV.net
07 iun. 2017, 12:43
DIICOT a deschis dosar penal in rem în urma dezvăluirilor lui Dan Andronic despre arhiva SIPA. Reacţia jurnalistului

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a deschis un dosar in rem pentru divulgarea informaţiilor secrete de stat și neglijență in serviciu pentru documentele dispărute din arhiva serviciului secret al Ministerului Justiției, în urma plângerii depuse de judecătorul Cristi Danileţ, în legătură cu informaţiile apărute într-un articol în Evenimentul Zilei în care se spunea că din arhiva SIPA ar fi fost copiate şi distruse dosare ale unor magistraţi.

Astfel, procurorii au demarat cercetările după ce în presă au fost publicate documente secrete referitoare la arhiva SIPA, documente pentru care Ministerul de Justiție încă așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern referitoare la desecretizarea arhivei SIPA.

Plângerea judecătorului Cristi Dănileț a fost făcută a Parchetul General, însă ea a fost declinată spre competența procurorilor de la DIICOT.

Potrivit jurnalistului Dan Andornic, dacă DIICOT va intra în profunzime și va desecretiza raportul secret din 2008 vor fi descoperite lucruri extrem de grave.

 Sunt documente de importanță deosebită. Potrivit acelui raport, au fost scoase documente din arhivă și înmânate ministrului Monica Macovei”, a spus Dan Andronic.

Orice anchetă trebuie să plece de la raportul comisiei. Raportul va fi desecretizat, pentru că a fost secretizat în mod abuziv. Nu ai voie, potrivit legii, să faci așa ceva(…). Sunt multe elemente care duc la Monica Macovei”, a punctat Andronic, miercuri, la Antena 3.