DIICOT a început URMĂRIREA PENALĂ după plângerea depusă de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă UPDATE

DIICOT a început urmărirea penală in rem după plângerea depusă de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, potrivit România TV. 

RomaniaTV.net
28 iun. 2018, 07:37
DIICOT a început URMĂRIREA PENALĂ după plângerea depusă de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă UPDATE

UPDATE Ludovic Orban, preşedintele PNL, a precizat că încă nu a fost chemat la DIICOT pentru a fi audiat în urma plângerii penale depuse de el împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

„Până acum nu am fost chemat la audieri. Am văzut informaţia, am înţeles că este vorba practic de deschiderea in rem, adică se cercetează faptele şi încă nu persoanele. Deci eu mi-am făcut datoria, am depus sesizarea, am prezentat faptele pe care le-am considerat că sunt semnificative în ceea ce priveşte derularea procedurii. Am considerat că este necesară această cercetare care trebuie făcută de oameni care au competenţele necesare stabilite prin Constituţie şi prin legi privitor la cele patru posibile infracţiuni: difuzarea de informaţii cu caracter secret, refuzul de informare a preşedintelui atunci când se comit fapte care afectează interesul statului, uzurparea funcţiei pentru că premierul practic a acţionat fără să aibă atribuţii constituţionale în domeniul politicii externe (…). Şi, de asemenea, pentru trădare. (…) Când voi fi citat sau invitat voi anunţa public”, a declarat Orban la Parlament.

______________

Procurorii DIICOT au început urmărirea in rem pentru două fapte reclamate în plângerea depusă împotriva premierului Dăncilă: înaltă trădare şi divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională. 

„La data de 07.06.2018 s-a început urmărirea penală in rem (cauza Dăncila/Orban) pentru săvărşirea infracţiunii prevăzute de art.398 Cod Penal (înaltă trădare) raportat la articolul 394 lit.b şi articolul 407 al.1 Cod Penal (divulgarea sectetului care periclitează securitatea naţională)”, a transmis DIICOT, joi, potrivit News.ro.

Urmărirea penală in rem a fost începută la doar o zi după ce procurorul şef al DIICOT Daniel Horodniceanu anunţa că procurorul care se ocupă de plângerea penală depusă de liderul PNL Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă a cerut de la SRI informaţii cu privire la aceste două aspecte.

Întrebat zilele trecute ce se mai intâmplă cu plângerea penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, șeful DIICOT Daniel Horodniceanu a spus că „este în lucru. Știu că s-au făcut solicitări pe 6 iunie și așteptăm rezulatele”. Întrebat dacă au fost primite informaţiile solicitate de la SRI, şeful DIICOT a răspuns că „din ce ştiu eu, nu au venit răspunsurile, dar trebuie verificat”.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală, în mai, pe numele Vioricăi Dăncilă, premierul fiind acuzat de „înaltă trădare”. În plângere apar referiri şi la liderul PSD Liviu Dragnea.

Am depus o sesizare la Parchetul de pe lângă ÎCCJ privind anumite fapte săvârşite de Viorica Dăncilă, dar  şi de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, legate de pregătirea, adoptare şi aducerea la cunoştinţa opiniei publice a tot ceea ce s-a întâmplat cu memorandumul. Sesizarea a fost depusă de mine, Ludovic Orban, în calitate de cetăţean al României. E o obligație morală. Afectează interesele României, e un lucru, grav, riscă să distrugă orice urmă de credibilitae a României, să dinmamiteze punți contrsuite în zeci de ani. Riscă să pună în pericol interesele fundamentale puse pe talcioc de Dragnea și acoliții lui. Nu am putut să stau pasiv și să văd cum România e distrusă de niște pigmei care se joacă cu lopățica. Am considerat că e necesar ca cineva să cerceteze aceste fapte. E vorba despre niște fapte, dar pot să fie indicii temeinice, semne de întrebare cu privire la aceste fapte și infracțiuni. Uzurparea de funcții, difuzarea de informații secrete, refuzul de informare al președintelui. Nu pot să accept ca un clan certat cu legea, cu bunul simț, cu democrația, să dinamiteze interesele externe ale României și să facă praf imaginea țării și să pună mai presus intersele lor de clan. Sunt cel mai mare susținător al parteneriatului strategic cu SUA. Sesizarea nu are legătură cu subiectul în cauză, ci cu ceea ce au făcut Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea„, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, în cadrul unei conferinţe de presă de la Iaşi. 

Plângerea a fost declinată către DIICOT. Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara recent că nu a fost începută încă urmărirea penală in rem în cazul plângerii penale depuse de liderul PNL Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă şi urmează ca procurorul de caz să decidă dacă are nevoie de informaţii de la serviciile de informaţii, având în vedere că plângerea face referire la înaltă trădare.