DIICOT: Patru persoane reţinute pentru trafic internaţional de droguri de risc

Patru persoane au fost reținute joi de procurorii DIICOT Galați într-un dosar de trafic internațional de droguri de risc, substanțele fiind procurate din Spania și ulterior expediate în România prin firme de curierat.

07 sept. 2017, 14:55
DIICOT: Patru persoane reţinute pentru trafic internaţional de droguri de risc

Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Galați și cei ai Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au descoperit în interiorul unui colet expediat din Spania aproximativ 1.200 grame de canabis, potrivit unor comunicate ale DIICOT și IGPR.

S-a procedat la efectuarea unei livrări supravegheate cu substituirea totală a cantității de drog, iar la data de 06.09.2017 au fost efectuate șase percheziții domiciliare pe raza municipiului Galați, ocazie cu care au fost găsite substanțele utilizate pentru substituirea drogurilor aflate în coletul expediat din Spania. Valoarea pe piață a drogurilor capturate este de aproximativ 84.000 lei„, arată cele două comunicate citate.

Procurorii spun că, începând cu luna mai a acestui an, membrii unei grupări infracționale au comercializat în Galați droguri aduse din Spania.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că încă din cursul lunii mai 2017 pe raza municipiului Galați a acționat o grupare infracțională, constituită pe criterii familiale, din care au făcut parte inițial inculpații Farcaș Vasile, Mocanu Elena-Magdalena (concubina inculpatului Farcaș Vasile), Farcaș Alberto-Mihai (fiul inculpaților Farcaș Vasile și Mocanu Elena Magdalena) și încă o altă persoană, având drept scop obținerea unor importante sume de bani din activități de vânzare de droguri de risc, respectiv marijuana, de proveniență Spania, introdusă ilegal pe teritoriul României. În acest sens, un membru al rețelei care locuiește pe teritoriul Spaniei se ocupa de procurarea cantităților de marijuana de la furnizorii din țara sus-menționată, cantități pe care ulterior le expedia în România, prin folosirea sistemului de transport colete al unei societăți comerciale„, precizează comunicatele citate.

Conform anchetatorilor, drogurile erau disimulate în interiorul coletelor, fiind așezate în pungi situate între alte bunuri (produse alimentare, unelte și scule), iar membrii grupării infracționale nu expediau și nici nu ridicau personal coletele de marijuana, din motive de securitate. Pentru aceasta, dar și pentru expedierea sumelor de bani necesare achitării cantităților de marijuana ei foloseau persoane interpuse.

O parte din aceste persoane erau însă la curent cu activitatea infracțională a membrilor familiei Farcaș și au acceptat să efectueze operațiuni cu privire la coletele de marijuana în schimbul unor sume de bani sau chiar a unei cote părți din cantitățile de marijuana livrate. Din rândul acestor persoane interpuse s-au ridicat la rangul de membri cu drepturi depline ai grupării infracționale inculpații Donciu Gabriel și concubina acestuia, inculpata Bolmadîr Geanina, persoane care au preluat cu titlu definitiv rolul de a recepționa coletele de marijuana expediate din Spania și de a le transporta într-un apartament din municipiul Galați„, explică anchetatorii.

Potrivit comunicatelor citate, drogurile erau comercializate pe raza municipiului Galați către diferiți consumatori la prețul de 70 lei/gram.

O femeie și trei bărbați au fost reținuți, urmând a fi prezentați Tribunalului Galați cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive pentru 30 de zile, iar o altă femeie a fost pusă sub control judiciar întrucât este însărcinată și are în îngrijire doi copii minori cu vârste de sub doi ani.

Acțiunea a fost derulată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați.

Citeşte şi Un bucureştean care cultiva canabis în judeţul Olt a fost reţinut pentru trafic şi consum de droguri