Discuţii de o oră în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 despre cum arăta sufrageria lui Oprea şi cum era mobilată

Membrii Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009 au discutat, aproximativ o oră, despre cum arată sufrageria lui Gabriel Oprea, după ce Neculai Onţanu a susţinut în audieri că nu ţine minte detaliile, relatează News.ro. Parlamentarii s-au supărat că discuţia a fost dusă în "derizoriu" şi că fostul lider UNPR îi sfidează. 

31 mai 2017, 12:44

Neculai Onţanu a susţinut că sufrageria lui Gabriel Oprea era o cameră obişnuită, în timp ce membrii Comisiei au cerut detalii despre mobilier, amplasament şi tipul de sufragerie. Discuţia s-a încheiat fără nicio concluzie.

Fostul lider UNPR a venit în faţa Comisiei afirmând că nu i-a văzut la întâlnirea din 2009 pe Florian Coldea, pe Laura Codruţa Kovesi sau pe George Maior. La insistenţele parlamentarilor, care s-au întrebat cum de nu i-a văzut, în condiţiile în care alţi participanţi susţin că au fost acolo, Onţanu a închis subiectul, afirmând că nu poate da alte detalii, pentru că este citat ca martor la Parchet. El nu a dorit să spună nici măcar cât timp a stat la Gabriel Oprea acasă în 2009, deşi zilele trecute a făcut declaraţii pe această temă în faţa jurnaliştilor.

Senatorul USR Mihai Goţiu a încercat să obţină informaţii suplimentare de la Gabriel Oprea solicitându-i să-i „descrie casa domnului Oprea”. „Nu-mi amintesc”, a susţinut Onţanu.

Goţiu a părut deranjat de răspuns: „Consider că martorul sfidează comisia. Nu-şi aduce aminte cum arăta unde a fost”.

Steluţa Cătăniciu (ALDE) a intervenit în discuţie solicitând să afle dacă a fost în sufrageria lui Oprea, Onţanu spunând că el a fost „în casa domnului Oprea”.

„Aţi intrat pe o uşă. Casa aceea are două niveluri, un nivel? (…) Când aţi intrat aţi urcat nişte scări sau aţi mers într-o cameră? (…)  Aţi intr-un hol, într-o cameră, în altă cameră?”, a continuat Goţiu întrebările, primind răspunsuri vagi, precum „am intrat pe uşa principală”.

„Motivul pentru care am pus aceste întrebări (…) este pentru a putea stabili dacă domnul Onţanu ne minte sau nu când spune că nu a văzut pe nimeni la acea întâlnire. Da, sunt case în care dacă intri poţi să intri direct în sufragerie sau în altă cameră sau sunt case care sunt deschise (…) Consider că ceea ce se întâmplă acum este, pentru a treia oară pe ziua de azi, sfidare”, a afirmat Goţiu.

Neculai Onţanu l-a ironizat pe senator, aducând în discuţie o deja celebră poză, care l-ar înfăţişa pe Goţiu dormind pe plajă. „Dacă un senator al României, întrebarea principala este aceea pe unde aţi intrat în locuinţa cuiva este relevantă atunci, iertaţi-mă, că am serioase semne de întrebare (…) Nu eram sub influenţa alcoolului, cum sunt unii, căzuţi pe jos”, a spus el, stârnind reacţii din sală.

„Nu înţeleg ce vreţi să spuneţi”, a comentat Mihai Fifor (PSD).

„Am văzut într-o publicaţie. (…) Am tot respectul, dar… (…) Aş dori să mi se pună întrebări fireşti, normale, nu pe unde am intrat eu în casa domnului Oprea. Sigur că pe uşă am intrat (…) Dacă răspunsul meu că am intrat pe uşă este nelalocul lui atunci ce să spun, că am intrat pe acopriş?”, a continuat Onţanu.

În discuţie a intervenit din nou Steluţa Cătăniciu, făcând referire la faptul că Onţanu era al treilea general care trebuia audiat în Comisie: „Chiar dacă această comisie este copleşită de generalii care se perindă prin faţa ei, aş vrea să vă spun totuşi că parlamentarii nu sunt făcuţi la apelul bocancilor. Parlamentarii sunt aleşi de românii din această ţară”.

Subiectul discuţiei a fost atunci schimbat, însă Mihai Goţiu a revenit la tema sufrageriei, cerând ca Onţanu să spună „cum arăta încăperea”. „Mă gândesc că totuşi câteva elemente, mai mare, mai mic, un televizor…”, a spus senatorul.

„Haideţi să vă dau câteva elemente mai importante: sigur că avea o lustră, nu ştiu cum arăta, dar avea”, a răspuns, ironic Onţanu.

Steluţa Cătăniciu i-a cerut şi ea lui Onţanu să spună dacă era goală sau mobilată camera.

„Nu ştiu cum îi spune, sufragerie, ce era camera respectivă. Era o cameră mobilată din casa unui om (…) Credeţi că eu mă uitam atunci special ca să mă întrebaţi dvs. după 8-9 ani ce era în camera domnului Oprea? Era camerei unui om, cum aveţi şi dvs.”, a spus Onţanu.

„Dumneavoastră nu aveţi de unde să ştiţi cum am eu în cameră”, i-a răspuns Steluţa Cătăniciu.

În acel moment, în discuţie a intervenit şi preşedintele Comisiei, Mihai Fifor: „Bănuiesc că toată lumea are, eu ştiu, reprezentarea termenului de sufragerie. Cred că nu e un cuvânt nou pentru dumneavoastră, sufragerie”, a insistat el.

La răspunsul fostului lider UNPR, că „sufrageria unui poate să arate într-un fel” sau în altul, Fifor i-a replicat iritat: „Domnul Onţanu, haideţi să nu facem tipologia sufrageriilor din România”.

Subiectul a fost din nou abandonat, iar în cele din urmă audierile suspendate.