DNA: O parte din aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată de Rise Project fac obiectul unui dosar penal

DNA anunţă că ”o parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată” de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcţiei. Dosarul a fost constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii dispunând în luna februarie începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei.

07 iul. 2017, 11:26
DNA: O parte din aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată de Rise Project fac obiectul unui dosar penal

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, vineri, un comunicat de presă în care spune că o parte din aspectele conţinute în investigaţia publicată joi de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA, iar în acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, în 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (faţă de fapte) pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei.

Totodată, DNA afirmă că după începerea urmăririi penale au fost solicitate informaţii inclusiv de la autorităţile din Brazilia.

„După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relaţii de la autorităţile naţionale şi de la autorităţile din Brazilia. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, mai arată DNA în comunicatul de presă.

Serviciul secret al MAI răspunde acuzaţiilor. DGIPI susţine că documentul apărut în ancheta Rise Project nu aparţine instituţiei

Procurorul general Augustin Lazăr declara, tot vineri, răspunzând unei întrebări, că nu poate infirma sau confirma existenţa unei anchete privind Tel Drum şi Liviu Dragnea şi a precizat că, dacă raportul ar fi real, faptele ar fi de competenţa DNA, adăugând apoi: „Dacă nu cumva are un dosar în lucru”.

Rise Project a publicat joi un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman”, care descrie o „reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept „deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”.

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) a susţinut, într-un comunicat de presă transmis joi seară, că „presupusul document secret” publicat de Rise Project nu îi aparţine şi „respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică”.

Tot joi, inspectorii ANAF au mers în control în redacţia Rise Project. Liderul PSD, Liviu Dragnea, vizat de mai multe anchete ale jurnaliştilor Rise, a transmis un comunicat de presă în care susţine că nu are nicio implicare în acţiunea ANAF, că este „indignat” de ceea ce se întâmplă şi că are sentimentul că se încearcă compromiterea sa. De asemenea, el le-a cerut ministrului de Finanţe şi şefului ANAF să dea „imediat” explicaţii publice cu privire la această acţiune.

RISE Project: Raportul secret al DGPI despre Dragnea şi Tel Drum arată încrengătura din spatele şefului PSD

Jurnaliştii de la Rise Project au publicat mai multe anchete în care susţineau că Liviu Dragnea are afaceri în Brazilia şi că vizitează des această ţară, alături de diverşi oameni de afaceri şi lideri PSD. În cel mai recent astfel de articol, Rise Project afirma că Dragnea a fost de 16 ori în Brazilia, inclusiv cu secretara sa, şi acuză că există suspiciuni de spălare de bani. Pe 1 martie, preşedintele PSD afirma că nu are nicio afacere şi nu deţine nicio proprietate în Brazilia, fiind „o legendă” care circulă de mulţi ani, iar dacă cineva îi descoperă vreo locuinţă acolo, el „promite” că o va dona.