DOCUMENT PNL. Liberalii, puşi să aleagă: „INTERESUL POLITIC de a rămâne în opoziţie” sau GUVERNAREA

PNL vrea la guvernare şi consideră că acest obiectiv poate fi realizat fie prin crearea unei majorități parlamentare care să voteze o moțiune de cenzură împotriva guvernului Ponta, fie, cel mai târziu, prin alegeri parlamentare la finalul anului viitor. Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL, susţine, într-un document pe care l-a prezentat la Iaşi, că, până la alegerile din 2016, PNL are de făcut "o alegere: între interesul nostru politic, de a rămâne în opoziție, și interesul României de a avea o guvernare responsabilă".

RomaniaTV.net
28 ian. 2015, 09:49
DOCUMENT PNL. Liberalii, puşi să aleagă: „INTERESUL POLITIC de a rămâne în opoziţie” sau GUVERNAREA

Co-președintele PNL Alina Gorghiu le-a prezentat colegilor săi de partid, la Iași, un document intitulat „România și PNL. Prezent și perspective.” (Document programatic al viitoarei guvernări liberale), în care vorbeşte de intrarea PNL la guvernare, dar şi despre rămânerea în opoziţie.

Gorghiu afirmă astfel că liberalii își doresc să preia guvernarea curând, dar subliniază și că această schimbare poate veni abia după alegerile parlamentare din 2016, și nu neapărat printr-o eventuală moțiune de cenzură în acest an. 

„În privința guvernării, Partidul Național Liberal afirmă categoric că este pregătit să-și asume această responsabilitate. Suntem siguri că liberalii vor ajunge curând la guvernare, fie prin crearea unei majorități parlamentare care să voteze o moțiune de cenzură împotriva guvernului Ponta, fie (cel mai târziu) prin alegeri parlamentare la finalul anului viitor. Considerăm că PSD este epuizat la guvernare, că majoritatea pe care se bazează în Parlament se erodează rapid, iar premierul Victor Ponta și-a pierdut legitimitatea de a conduce în urma înfrângerii electorale din noiembrie”, se arată în document.

În plus, Gorghiu susţine că PNL trebuie să sprijine punerea în aplicare a programului candidatului său la alegerile prezidențiale şi atrage atenţia că partidul „nu trebuie să aștepte de la Președinte să medieze între partid și electorat și nici să i se facă de la Cotroceni agenda tactică și politică pentru atingerea obiectivelor propuse”.

„Nu președintele trebuie să aducă un partid la guvernare, ci acel partid trebuie să lupte pentru a convinge și pentru a câștiga dreptul de a fi la guvernare. Prin noi înșine este, și în acest caz, crezul liberal.

Liberalii au datoria de a-i da președintelui Klaus Iohannis un partener la Palatul Victoria, fiindcă doar în acest fel între președintele țării și PNL, ca partid de guvernare, se poate crea un parteneriat corect și util României. (…)

CITEŞTE ŞI CONSULTĂRI LA COTROCENI. Klaus Iohannis discută cu partidele. PSD vrea REGISTRU ELECTORAL pentru diapora VIDEO

Suntem de acord că guvernarea alături de un bloc politic unitar de stânga – experimentată din 2009 încoace atât de vechiul PDL, cât și de vechiul PNL – a fost un eșec; dacă dorim o politică de dreapta serioasă, dacă dorim realizarea agendei dreptei, avem nevoie de o guvernare de dreapta.

De aceea, PNL își stabilește drept obiectiv politic esențial pentru 2016 crearea unui guvern alcătuit integral din miniștri de centru-dreapta. Liberalii au resursele umane interne pentru a asigura buna guvernare și buna gestionare a tuturor portofoliilor ministeriale. Acesta trebuie să fie obiectivul nostru principal.

Până la alegerile din 2016, avem de făcut, însă, o alegere: între interesul nostru politic, de a rămâne în opoziție, și interesul României de a avea o guvernare responsabilă. Pentru noi alegerea este simplă, trebuie să scăpăm România de Victor Ponta și de PSD. Cine va dori să urmeze programul nostru de guvernare, este liber să o facă, dar doar în condițiile noastre. Nu putem să facem niciun compromis în privința obiectivelor noastre de înnoire și modernizare a României, de a face o țară ca afară”, se mai arată în document.

Gorghiu mai susţine că noul PNL „are datoria (și trebuie să aibă inteligența) de a fi partidul întregului electorat al dreptei sau cel puțin a 80-90% din acest electorat” şi „ideal ar fi să devenim reprezentativi pentru întreg electoratul care l-a ales în turul 2 al alegerilor pe Klaus Iohannis”

„E necesar ca în perioada următoare să facem un efort pentru a apropia mai mult partidul de vârfurile intelectualității naționale, de oameni considerați repere ale culturii și susținători ai modernizării țării. Figuri reprezentative din această zonă au fost direct sau indirect alături de noi în campania electorală prezidențială, însă trebuie să admitem că o bună parte din acest angajament a fost determinat și de toxicitatea opțiunii avansate de PSD”, precizează liderul PNL.