Doi bebeluşi au primit a doua şansă la viaţă. Peste 700 de români au donat pentru a-i salva de la moarte

Asociația “Salvează o inimă” a reușit să strângă, într-o singură lună, fondurile necesare pentru intervențiile chirurgicale pe cord deschis a doi bebeluși, născuți cu malformații cardiace congenitale (MCC). Impresionaţi de povestea tristă a copiilor, peste 700 de români au făcut donaţii pentru ca micuţii să aibă o ţşansă la viaţă. Copiii au fost operați cu succes de doctorul Mircea Cotul, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, din cadrul Spitalul Monza din București.

29 iun. 2015, 16:12

David Prisecariu, în vârstă de 6 luni și Cătălin Gheorghe, de 8 luni, au fost deja externați din spital și au primit o nouă șansă la viață, grație oamenilor cu suflet, care l-au sprijinit financiar și a echipei de specialiști în chirurgie cardiovasculară pediatrică, condusă de doctorul Mircea Cotul.

„David a fost diagnosticat ecocardiografic cu boala Fallot, iar această malformație reunește un complex de mai multe afecțiuni, care pot fi tratate cu rezolvare definitivă într-o singură intervenție chirurgicală. Mai precis, boala include o serie de stenoze (îngustare) la nivelul ventriculului drept, a valvei și arterei pulmonare, responsabile de limitarea circulației sângelui spre plămâni și două orificii în interiorul inimii. Se întâlnește destul de frecvent, este considerată cu risc mediu/sever și beneficiază de corecție totală începând cu vârsta de 5-6 luni.

Micuțul David acuza oboseală la eforturi mici și prezenta o dezvoltare anormală în greutate și în înălțime, raportată la vârstă. Intervenția chirurgicală reparatorie ameliorează net starea clinică, iar evoluția ulterioară este similară cu a unui copil perfect sănătos la vârsta respectivă. Operația a fost o reușită deplină. După 9 zile de la intervenție a fost externat în stare clinică foarte bună, complet vindecat, fără niciun fel de restricții pe viitor. Va reveni în spital la controlul de o lună și ulterior la 3, 6 și 12 luni de la operație”, declară dr. Mircea Cotul.

Celălalt bebeluș salvat de doctori, Cătălin Gheorghe a fost diagnosticat, de asemenea, în Spitalul Monza, prin ecografie clasică, dar și transesofagiană cu două orificii la nivelul peretului care separă cei doi ventriculi (defect de sept ventricular multiplu – DSV) și un al treilea orificiu în peretele interatrial (DSA), specifică doctorul Cotul.

„Menționez că DSV asociat de tip muscular este, în general, dificil de abordat chirurgical; cu toate acestea, a fost închis în condiții optime, evitându-se în acest fel o altă intervenție prin dispozitiv, de excludere, de tip umbreluță, care ar fi presupus costuri suplimentare. A fost operat în 22 iunie, cu evoluția ulterioară foarte bună, specializat 24 de ore în terapie intensivă, ulterior recuperarea pe secție clinică, urmând să se externeze la sfârșitul lunii. Este vindecat complet, cu aceleași recomandări și dispensarizare, ca și în cazul lui David”, continuă doctorul Mircea Cotul.

Aceste două cazuri nu sunt singurele cu deznodământ fericit pentru copii și părinții lor. La începutul anului 2015 a fost operat și Andrei Grigoraș, atunci în vârstă de 11 luni, pentru DSV, de asemenea cu evoluție favorabilă, revăzut până în prezent la cele două controale, la o lună și la trei luni de la operație.

Micuțul Andrei a fost operat tot la Spitalul Monza, iar campania umanitară a fost derulată de Asociația „Salvează o inimă”, suma necesară fiind strânsă în timp record.

Citeşte şi: O mamă strigă după ajutor: Ne-au spus că are CHISTURI PE CREIER. Povestea cutremurătoare a unei copil superb

În prezent, Asociația „Salvează o inimă” continuă lupta pentru un alt copil, Nicolas Sidoriac, în vârstă de doar 8 luni, care a primit un diagnostic cumplit din partea medicilor – tetralogie Fallot, formă severă, și se va opera, în foarte scurt timp, la Spitalul Monza, pentru corecție totală.

Suma totală de care are nevoie Nicolas, pentru a-i salva viața, este de 20.000 de lei, dintre care, în urma campaniei umanitare inițiate la mijlocul lunii curente, s-au strâns deja 13.000 de lei și mai are nevoie de doar 7.000 de lei.

Donațiile se pot face, prin PayPal sau Card, accesând link-ul https://salveazaoinima.ro/campaigns/nicolas-sidoriac/ sau în conturile părinților,

RO97BRDE070SV28809110700 (Lei)

RO75BRDE070SV28808580700 (Euro).

Cei care vor să ia legătura cu mama copilului, Iulia Sidoriac, o pot contacta la numărul de telefon 0746.651.455.