Doi cosmonauţi ruşi au ieşit în spaţiu pentru a inspecta orificiul descoperit pe Staţia Spaţială Internaţională

Cosmonauţii ruşi Igor Kononenko şi Serghei Prokopiev efectuează marţi o ieşire în spaţiu pentru a inspecta orificiul descoperit în august în capsula Soyuz andocată la ISS, care a provocat o uşoară depresurizare pe staţia orbitală, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
11 dec. 2018, 18:58
Doi cosmonauţi ruşi au ieşit în spaţiu pentru a inspecta orificiul descoperit pe Staţia Spaţială Internaţională

Ieşirea în spaţiu a celor doi cosmonauţi a început la ora 16:05 GMT, iar misiunea lor va dura şase ore, notează agenţia spaţială Roskosmos, potrivit căreia scopul său este de a descoperi dacă orificiul „mic, dar periculos” de doi milimetri a fost făcut în spaţiu sau pe Terra.

Pentru aceasta, Oleg Kononenko va folosi un cuţit pentru a înlătura protecţia care acoperă capsula Soyuz şi va răzui suprafaţa pentru a trimite eşantioanele pe Terra, potrivit unui video postat pe site-ul de internet al Roskosmos.

„Este o provocare. Toate ieşirile spaţiale sunt interesante, dar aceasta este cu adevărat unică şi complexă”, a comentat cosmonautul în acest material video.

„Cosmonauţii vor preleva eşantioane ale tuturor reziduurilor găsite pe fuselaj şi vor înregistra imagini numerice ale zonei, înainte de a plasa un nou înveliş termic”, a informat şi NASA într-un comunicat.

„Eşantioanele şi imaginile vor furniza imagini suplimentare, care vor facilita ancheta privind cauzele depresurizării”, se precizează în comunicat.

La 30 august, ocupanţii ruşi ai ISS au descoperit „un orificiu de 2 mm prin care aerul nostru dispărea” pe capsula Soyuz andocată la ISS. Ei au astupat orificiul cu trei straturi de produse ermetice.

La mai puţin de o săptămână de la descoperirea scăpării de oxigen, care nu a pus în pericol viaţa echipajului ISS, directorul Roskosmos, Dmitri Rogozin, a suscitat uimirea generală evocând un posibil „act premeditat”.