Doi foşti miniştri, condamnaţi definitiv la închisoare cu executare. Vezi unde vor fi încarceraţi

Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost duşi marţi la Penitenciarul Rahova. Cei doi au fost condamnaţi definitiv, marţi, la închisoare cu executare de către magistraţii ICCJ, în Dosarul privatizărilor strategice.

27 ian. 2015, 09:41
Doi foşti miniştri, condamnaţi definitiv la închisoare cu executare. Vezi unde vor fi încarceraţi

”În cursul acestei zile, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov a primit pentru punerea în aplicare două mandate de executare a pedepsei închisorii, pe numele a două persoane, cu domiciliul pe raza judeţului Ilfov. Cele două mandate de executare a pedepsei închisorii, pe o perioadă de 4 ani şi 8 luni, respectiv 4 ani, au fost puse în aplicare de poliţiştii ilfoveni, persoanele condamnate fiind conduse la Penitenciarul Rahova, pentru încarcerare”, informează un comunicat al IPJ Ilfov.

Codrut Seres a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare de Înalta Curte în Dosarul privatizărilor strategice, iar fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, la patru ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă a primit-oi Stamen Stanchev, care va executa 5 ani şi 2 luni. Decizia instanţei este definitivă.

UPDATE 16.00 Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy s-au predat la Poliţia Ilfov, după aproximativ trei ore de la decizia instanţei. După redactarea mandatelor de executare a pedepselor, cei doi vor fi duşi în penitenciar, unde vor sta 21 de zile în carantină, urmând ca, în cel mult o lună, Administraţia Penitenciarelor să le stabilească regimul şi locul de detenţie.

______________________________________________________________________________

În cazul lui Codruţ Şereş, completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a redus pedeapsa primită la fondul dosarului de la şase ani la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete.

Şi în cazul lui Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, pedeapsa a fost redusă de la cinci ani la patru ani de închisoare cu executare, pentru aderare la un grup infracţional.

Consultantul internaţional Vadim Benyatov a fost condamnat patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru spionaj. La fondul dosarului, Benyatov primise o pedeapsă de zece ani de închisoare cu executare. În cazul acestuia, instanţa a dispus reducerea cu şase luni a pedepsei, pentru perioada în care a fost reţinut şi arestat preventiv.

Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsă din dosar, respectiv cinci ani şi două luni de închisoare cu executare. Instanţa i-a redus astfel pedeapsa primită la fond, de 11 ani de închisoare pentru spionaj şi iniţierea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în mandatul lui Nagy (cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului), a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare. La fondul dosarului, Donciu fusese condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete.

Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare. Pedeapsa i-a fost astfel redusă de la şase ani de închisoare cu executare primită la fondul cauzei, pentru trădare prin transmitere de secrete, din care i-au fost scăzute două luni, perioada arestului preventiv.

Instanţa l-a mai condamnat pe cetăţeanul ceh Michal Susak la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare. Susak fusese condamnat iniţial la zece ani de închisoare.

Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra la data faptelor, cetăţean româno-englez, a primit o pedeapsă de patru ani şi şase luni de închisoare cu executare. La judecarea în primă instanţă, Flore primise o pedeapsă de nouă ani şi şase luni de închisoare.

Gabor Kerekes a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, pedeapsă redusă de la cinci ani de închisoare primită la instanţa de fond, pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional transnaţional.

Cetăţeanul turc Mustafa Oral a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa de fond îl condamnase pe Mustafa Oral la cinci ani de închisoare, pentru iniţiere şi sprijinire a unui grup infracţional transnaţional.

Dosarul s-a aflat în faza de apel, după ce, în decembrie 2013, fostul ministru al Economiei Codruț Șereș a fost condamnat la șase ani închisoare cu executare, iar fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației Zsolt Nagy, la cinci ani de detenție.

Șereș a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracțional și șase ani închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, urmând ca el să execute pedeapsa cea mai grea, de șase ani.

Zsolt Nagy a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru aderare la un grup infracțional.

CITEŞTE ŞI Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy îşi primesc sentinţele. ÎCCJ se pronunţă azi în dosarul privatizărilor strategice

În martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe foștii miniștri Codruț Șereș și Zsolt Nagy, acuzați de aderare la un grup infracțional organizat cu caracter transnațional și trădare prin transmitere de secrete.

Acuzațiile se referă la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vânzarea unui pachet de 8% din acțiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA București și SC Avioane SA Craiova aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanță în vederea privatizării SN Radiocomunicații SA.

De asemenea, ei au fost acuzați și în legătură cu adjudecarea licitației pentru asigurarea consultanței în vederea restructurării și privatizării CN Poșta Română, selectarea prin licitație a consultantului internațional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acțiunile deținute de statul român la Romtelecom.

CITEŞTE ŞI Codruţ Şereş: Nu înţeleg de ce IOHANNIS se ascunde că a fost la GRIVCO. Sunt persoane care l-au văzut acolo