Doi poliţişti, cercetaţi disciplinar pentru că i-au permis lui IPS Teodosie să intre prin spatele instituţiei

Doi poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa sunt cercetaţi disciplinar pentru că i-au permis arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, pus sub control judiciar de DNA, să intre în instituţie pe uşa destinată cadrelor, şi nu pe la intrarea principală, aşa cum ar fi trebuit.

21 oct. 2016, 10:12
Doi poliţişti, cercetaţi disciplinar pentru că i-au permis lui IPS Teodosie să intre prin spatele instituţiei

Întrebat de jurnaliști de ce IPS Teodosie a intrat prin spate în sediul IPJ Constanța, șeful instituției, comisarul Adrian Rapotan, a spus că nu are o explicație, însă a solicitat o investigație internă pentru a afla cine este responsabil de „favorul” făcut preaînaltului, potrivit ziuaconstanta.ro.

IPS Teodosie a mers, joi, la Inspectoratului de Poliție Județean Constanța pentru a semna controlul judiciar. Înaltul prelat a intrat prin spatele instituției şi i-ar fi cerut agentului din postul de control să-l conducă la biroul judiciar. 

IPS Teodosie a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, luni, pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii susţin că acţiunile IPS Teodosie şi ale complicilor au provocat un prejudiciu de peste 1 milion de lei.

„În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene. În declaraţiile prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă ‘vii pe rod cu struguri pentru vin/vii pe rod cu struguri nobili pentru vin’, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.(…) Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei)”, se arată în comunicatul DNA.

În plus, în primăvara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro.

„Banii respectivi au fost primiţi în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remuneraţie legală pentru activitatea pe care o desfăşura într-o parohie”, se mai arată în comunicatul procurorilor.