Donald Trump mai distruge o măsură de-a lui Obama. Va abroga Planul pentru Energie Curată

Administrația Trump va abroga o măsură-cheie asupra climatului a fostului președinte Barack Obama, punând în aplicare o promisiune de campanie a candidatului republican privind relansarea industriei miniere americane, acțiune denunțată de ecologiști.

09 oct. 2017, 19:34
Donald Trump mai distruge o măsură de-a lui Obama. Va abroga Planul pentru Energie Curată

„Clean Power Plan” (Planul pentru energie curată, CPP) a fost semnat de Barack Obama în 2015. El avea ca țintă accelerarea tranziției energetice și impunerea unor reduceri ale emisiilor de dioxid de carbon ale termocentralelor, cu 32% până în 2030 în raport cu 2005. Dacă ar fi intrat în vigoare, planul ar fi dus la închiderea a numeroase centrale pe cărbune, cele mai vechi și mai poluante. Măsura a fost însă blocată de justiție, care a fost sesizată de aproape 30 de state americane, majoritatea republicane.

Războiul împotriva cărbunelui s-a încheiat„, a declarat luni șeful Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), Scott Pruitt, într-un discurs în Kentucky, o regiune minieră din estul țării. „Mâine (marți), la Washington, voi semna un proiect de decizie pentru abrogarea așa-numitului Clean Power Plan al administrației precedente„, a spus Pruitt, un climato-sceptic care a combătut inițiativele de mediu ale lui Barack Obama.

Citeşte şi Administraţia Trump pune capăt programului care îi proteja pe copiii imigranţi ilegali

Acest plan, a afirmat oficialul american, „era făcut pentru a desemna câștigătorii și perdanții (…) Fosta administrație utiliza toată puterea sa și autoritatea pentru a face ca EPA să desemneze câștigătorii și perdanții și modalitatea prin care se produce energie în această țară. E greșit„. Va fi primul pas oficial al EPA în vederea desființării legislației menite să reducă emisiile de carbon ale centralelor, după ce în martie președintele Donald Trump a semnat ordinul executiv privind „independența energetică” a SUA.

Liderul republican de la Casa Albă a pus la îndoială știința schimbărilor climatice și a denunțat eforturile fostului șef de stat democrat de a reduce emisiile cu efect de seră, cu argumentul că aceste eforturi afectează industria cărbunelui și petrolului. Douăzeci și șapte de state ale SUA au contestat în justiție Clean Power Plan după lansarea sa de către administrația Obama, în 2015, în prezent planul fiind suspendat de Curtea de Apel din Washington, în așteptarea unui raport al EPA. După ordinul executiv din martie care a impus în principal reexaminarea CPP, Trump a decis și să retragă SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, încheiat în noiembrie 2015 și care vizează limitarea creșterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade C comparativ cu nivelurile preindustriale.