Donald Trump, primele măsuri anunţate: Reforme pe piaţa muncii, în sănătate şi migraţie

Donald Trump, viitorul președinte american, s-a întâlnit joi la Washington cu liderii republicani ai Congresului pentru a planifica începutul mandatului său. El a anunțat priorități precum sănătatea, imigrația și locurile de muncă, relatează AFP, preluată de Agerpres. Pe site-ul său apare şi acum promisiunea din campanie privind aplicarea interdicţiei pentru musulmani de a intra pe teritoriul SUA.

11 nov. 2016, 08:20
Donald Trump, primele măsuri anunţate: Reforme pe piaţa muncii, în sănătate şi migraţie

„Avem multe de făcut. Vom lucra foarte dur asupra imigrației, sănătății și ne gândim la locuri de muncă, mai ales la locuri de muncă”, le-a spus Donald Trump jurnaliștilor după ce s-a întâlnit separat cu Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților, și Mitch McConnell, liderul majorității din Senat.

Președintele ales, Donald Trump, a fost însoțit de soția sa, Melania, și de viitorul său vicepreședinte, Mike Pence, iar tot joi el a fost primit de Barack Obama la Casa Albă.

„Donald Trump a obținut una dintre cele mai frumoase victorii pe care le-am văzut vreodată, iar noi vom transforma această victorie în progres pentru americani”, a declarat Paul Ryan.

„Vom face lucruri spectaculoase pentru americani, sunt nerăbdător să încep. Sincer, de când este posibil”, a spus Donald Trump. „Fie că este vorba de sănătate, imigrație sau de numeroase alte lucruri. Vom scădea impozitele, vom face sănătatea mai puțin scumpă. Vom face o adevărată treabă în sănătate”, a continuat acesta.

Dar Trump nu a răspuns la o întrebare despre punerea în aplicare a interdicției de intrare pe teritoriul SUA în cazul musulmanilor, o promisiune făcută în decembrie 2015 de către candidatul republican, pe care însă nu a mai reluat-o.

Unul dintre punctele evidente de înțelegere între liderii republicani și al 45-lea președinte american este abrogarea promisă a reformei sănătății, supranumită „Obamacare”, adoptată în 2010. Republicanii au încercat de mai multe ori să o abroge, dar nu au reușit, în special pentru că președintele dispune de dreptul de veto.

„El este nerăbdător să înceapă repede, noi de asemenea,”, a comentat senatorul McConnell.

Congresul ales marți își va intra în funcție în ianuarie, cu două săptămâni și jumătate înaintea lui Donald Trump.

Musulmanii,interzis pe teritoriul SUA

Interdicția de intrare a musulmanilor pe teritoriul nord-american, una din propunerile cele mai criticate ale lui Donald Trump, președintele ales al SUA, a reapărut joi pe site-ul internet al acestuia, după ce dispăruse câteva ore – oficial – din motive tehnice, relatează vineri AFP.

Lansată în decembrie 2015, dar niciodată repetată de atunci de către miliardar în timpul campaniei sale, această propunere foarte polemică a revenit joi pe site-ul internet al lui Trump, după ce mai mulți jurnaliști semnalaseră dispariția sa după votul de marți.

„Problema este pe cale de a fi gestionată și va fi soluționată în curând”, a răspuns printr-un comunicat echipa de campanie a lui Donald Trump, întrebată de jurnaliști despre această dispariție.

Într-un comunicat, în decembrie 2015, candidatul republican lansase un „apel la sistarea totală și completă a intrării musulmanilor în SUA, până când aleșii americani vor înțelege ce se petrece”.

În același text, Donald Trump evocase „atacurile oribile din partea oamenilor care nu cred decât în jihad și nu au niciun respect pentru viața umană” și „ura” a numeroși musulmani față de americani.

El nu a mai evocat apoi această propunere, chiar dacă ea rămăsese pe site-ul său internet.