Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, sugerează anularea ieşirii din UE

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a cerut Marii Britanii să depăşească impasul politic şi să ofere soluţii clare privind situaţia Brexitului, după respingerea Acordului de către Camera Comunelor.

15 ian. 2019, 21:01
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, sugerează anularea ieşirii din UE

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la o „soluţie pozitivă”. „Dacă un acord este imposibil, şi dacă nimeni nu vrea să nu existe niciun acord, atunci cine va avea în cele din urmă curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?”, a scris Tusk într-o postare pe Twitter.

Citeşte şi Traian Băsescu, mesaj pe Facebook: România are şansa unui mandat istoric după votul pe Brexit

Reacţiile nu au întârziat să vină. Antonio Tajani îi cere Marii Britanii soluţii pentru depăşirea crizei. „Votul de la Londra  este o veste proastă. Primele noastre gânduri sunt la cei 3,6 milioane de cetăţeni europeni aflaţi în Marea Britanie şi la britanicii care trăiesc în spaţiul comunitar. Au nevoie de certitudini privind viitorul regatului.

Citeşte şi Theresa May, ultimele ore în funcţia de premier. Soarta sa va fi decisă miercuri, după o moţiune de cenzură

Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici. Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în „serii de negocieri repetate” în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.

Citeşte şi Reacţia lui Jean-Claude Juncker, după votul din Parlamentul britanic asupra unui Brexit cu acord: „Timpul e pe sfârşite”

Brexitul prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Unii membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.