Dosarele de Securitate privind „Problema 23 August 1944”, postate INTEGRAL pe site-ul CNSAS

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii continuă publicarea pe site a unor documente relevante din arhiva proprie. Pe site-ul CNSAS au fost publicate integral dosarele privind "Problema 23 August 1944", care conţin 17 volume, a peste 6.000 de file.

RomaniaTV.net
03 iun. 2015, 15:10
Dosarele de Securitate privind „Problema 23 August 1944”, postate INTEGRAL pe site-ul CNSAS

Publicarea documentelor contribuie la înțelegerea și recuperarea unor momente cruciale din istoria României, iar actul de la 23 august 1944 este unul dintre acestea. În urma digitizării integrale a dosarului P 10933, din fondul Penal al CNSAS (17 volume, peste 6.000 de file), pe site-ul instituţiei sunt disponibile documente foarte importante privind schimbarea regimului politic și a poziționării internaționale a României, în august 1944.

Dosarul evocă toate personajele importante implicate în actul de la 23 august și adaugă elemente relevante pentru cunoașterea unui moment fundamental al istoriei contemporane a României. Documentele publicate de CNSAS sunt destinate cercetătorilor, profesorilor, studenţilor, dar şi publicului larg interesat de istoria complicată a României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și de comunismul românesc la începuturile sale.

Dosarele pot fi consultate online AICI

C.N.S.A.S. a mai pus la dispoziția cercetătorilor și a tuturor celor interesați documente din arhiva proprie, prin publicarea actelor normative privind funcționarea Ministerului de Interne, a deciziilor de internare în coloniile de muncă sau a documentelor cuprinzând ancheta PCR din 1968 privind abuzurile Securității, dar şi documente care privesc un episod central al represiunii comuniste: reeducarea de la Pitești (1949-1951).